Cafeaua este o băutură foarte populară în întreaga lume, care se mândrește cu o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Cafeaua poate îmbunătăți nivelurile de energie și poate spori inteligența
Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelul de energie.
Conține un stimulent numit cofeină, substanța psihoactivă cea mai frecvent consumată din lume.
După consumul de cafea, cofeina este absorbită în fluxul sanguin. De acolo, călătorește către creier.
În creier, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor adenozină.
Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de alți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina crește. Asta duce la funcționarea îmbunătățită a neuronilor.
Multe studii controlate la om arată că cafeaua îmbunătățește diferite aspecte ale funcției creierului. Acestea includ memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpul de reacție și funcția mentală generală.
2. Poate ajuta la arderea grăsimilor
Cofeina se găsește în aproape fiecare supliment comercial de ardere a grăsimilor și dintr-un motiv întemeiat. Este una dintre puținele substanțe naturale dovedite că ajută la arderea grăsimilor.
Mai multe studii arată că cofeina poate crește rata metabolică cu 3-11%.
Alte studii indică faptul că cofeina poate crește în mod specific arderea grăsimilor cu până la 10% la persoanele obeze și cu 29% la persoanele slabe.
Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte să se diminueze la consumatorii de cafea pe termen lung.
3. Poate îmbunătăți drastic performanța fizică
Cofeina stimulează sistemul nervos, semnalând celulele adipoase să descompună grăsimea corporală.
Crește, de asemenea, nivelurile de epinefrină (adrenalină) din sânge.
Acesta este hormonul de luptă sau fugă, care pregătește corpul pentru efort fizic intens.
Cofeina descompune grăsimea corporală, oferind acizi grași liberi ca combustibil.
Având în vedere aceste efecte, nu este surprinzător faptul că cofeina poate îmbunătăți performanța fizică în medie cu 11-12%, în medie.
Prin urmare, este logic să beți o ceașcă puternică de cafea cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a merge la sală.
4. Cafeaua conține nutrienți esențiali
Multe dintre substanțele nutritive din boabele de cafea se regăsesc în cafeaua preparată. O ceașcă de cafea conține riboflavină (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), mangan, potasiu, magneziu și niacină (vitamina B3).
5. Poate reduce riscul de diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate, afectând în prezent milioane de oameni din întreaga lume.
Este caracterizat prin niveluri ridicate de zahăr din sânge cauzate de rezistența la insulină sau de o capacitate redusă de a secreta insulină.
Consumatorii de cafea au un risc semnificativ redus de diabet de tip 2.
Studiile observă că persoanele care consumă cea mai multă cafea au un risc cu 23-50% mai mic de a suferi de această boală. Un studiu a arătat o reducere de până la 67% de șanse de diabet tip 2.
Conform unei analize ample a 18 studii efectuate la un total de 457.922 de persoane, fiecare ceașcă zilnică de cafea a fost asociată cu un risc redus cu 7% de diabet de tip 2.
6. Cafeaua poate proteja împotriva bolii Alzheimer și a demenței
Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză de demență la nivel mondial.
Această afecțiune lovește de obicei persoanele cu vârsta peste 65 de ani și nu se cunoaște un tratament.
Cu toate acestea, există mai multe lucruri de făcut pentru a preveni apariția bolii în primul rând.
Aceasta include suspecții obișnuiți, cum ar fi să mănânci sănătos și să faci mișcare, dar și consumul de cafea poate fi incredibil de eficient.
Mai multe studii arată că consumatorii de cafea au un risc cu până la 65% mai mic de boală Alzheimer.
7. Poate reduce riscul bolii Parkinson
Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă, chiar în spatele bolii Alzheimer.
Este cauzată de moartea neuronilor generatori de dopamină din creier.
La fel ca în cazul Alzheimerului, nu există un tratament cunoscut. De aceea este foarte importantă concentrarea asupra prevenirii.
Studiile arată că consumatorii de cafea prezintă un risc mult mai scăzut de boală Parkinson, cu o reducere a riscului cuprinsă între 32-60%.
În acest caz, cofeina însăși pare a fi benefică, deoarece persoanele care consumă cafea decafeinizată nu prezintă un risc mai mic de Parkinson.
8. Cafeaua poate proteja ficatul
Ficatul este un organ uimitor care îndeplinește sute de funcții importante.
Mai multe boli frecvente afectează în primul rând ficatul, inclusiv hepatita, boala ficatului gras și multe altele.
Multe dintre aceste afecțiuni pot duce la ciroză, în care ficatul este în mare parte înlocuit de țesut cicatricial.
Cafeaua poate proteja împotriva cirozei. Persoanele care beau 4 sau mai multe căni pe zi au un risc cu până la 80% mai mic.
9. Poate lupta împotriva depresiei
Depresia este o tulburare mentală gravă care determină o calitate a vieții redusă semnificativ.Este foarte frecvent întâlnită.
Într-un studiu publicat de Harvard în 2011, femeile care au băut 4 sau mai multe căni de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de a deveni depresive.
Un alt studiu efectuat la 208.424 de persoane a constatat că cei care au băut 4 sau mai multe căni pe zi au avut cu 53% mai puține șanse de a muri prin sinucidere.
10. Cafeaua poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. Se caracterizează prin creșterea necontrolată a celulelor în corp.
Cafeaua pare a fi protectoare împotriva a două tipuri de cancer: ficat și cancer colorectal.
Cancerul de ficat este a treia cauză principală de deces prin cancer în lume, în timp ce cancerul colorectal ocupă locul patru.
Studiile arată că consumatorii de cafea au un risc cu 40% mai mic de cancer la ficat.
De asemenea, un studiu efectuat la 489.706 de persoane a constatat că cei care au băut 4-5 căni de cafea pe zi prezintă un risc cu 15% mai mic de cancer colorectal.
11. Nu cauzează boli de inimă și poate reduce riscul de accident vascular cerebral
Se susține adesea că cofeina poate crește tensiunea arterială.
Acest lucru este adevărat, dar cu o creștere de numai 3-4 mm / Hg, efectul este mic și de obicei se disipează pentru cei care consumă cafea în mod regulat.
Cu toate acestea, poate persista la unii oameni, deci este bine să rețineți acest lucru dacă aveți tensiune arterială crescută.
Studiile nu susțin ideea că cafeaua crește riscul de boli de inimă. Dimpotrivă, există unele dovezi că femeile care beau cafea prezintă un risc redus.
Unele studii arată, de asemenea, că consumatorii de cafea au un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral.
12. Cafeaua poate ajuta la longevitate
Având în vedere că băutorii de cafea au mai puține șanse de a suferi multe boli, este logic că cafeaua ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult.
Mai multe studii observaționale indică faptul că consumatorii de cafea au un risc mai mic de deces.
În două studii foarte ample, consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de deces cu 20% la bărbați și cu un risc scăzut cu 26% de deces la femei, peste 18-24 de ani.
Acest efect pare deosebit de puternic la persoanele cu diabet de tip 2. Într-un studiu de 20 de ani, persoanele cu diabet care au băut cafea au avut un risc de deces cu 30% mai mic.
13. Este cea mai bună sursă de antioxidanți din dieta occidentală
Pentru persoanele care consumă o dietă occidentală standard, cafeaua poate fi unul dintre cele mai sănătoase aspecte ale dietei.
Acest lucru se datorează faptului că cafeaua este destul de bogată în antioxidanți. Studiile arată că mulți oameni obțin mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe și legume combinate.
De fapt, cafeaua poate fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.
Citește și Ceaiul de hibiscus: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.