Călătoria în timp s-a dovedit posibilă Actual

Călătoria în timp s-a dovedit posibilă

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland din Australia susțin că este posibilă călătoria în timp, pe baza legilor fizicii. Însă, trecutul nu poate fi schimbat.

De zeci de ani, fizicienii au studiat și dezbătut acest paradox: Dacă am putea călători în timp și să schimbăm trecutul, ce s-ar întâmpla cu viitorul? Conform acestui studiu, viitorul va rămâne la fel.

Fizicienii au considerat călătoria în timp teoretic posibilă de când Einstein a formulat teoria relativității. Calculele lui Einstein sugerează că este posibil ca un obiect din universul nostru să călătorească prin spațiu și timp într-o direcție circulară, ajungând în cele din urmă într-un punct al călătoriei sale unde a fost anterior – o cale numită curbă închisă, asemănătoare timpului.

Cu toate acestea, fizicienii continuă să cerceteze modificarea evenimentelor de către călătorii în timp.

„Evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, deci paradoxul nu se întâmplă”, a declarat Germain Tobar, autorul studiului și student la Universitatea din Queensland.

Lucrarea sa, publicată în revista Classical and Quantum Gravity săptămâna trecută, sugerează că, potrivit regulilor fizicii teoretice, orice ai încerca să schimbi în trecut ar fi corectat de evenimentele ulterioare.

Pentru a-și da seama dacă trecutul poate fi schimbat, cercetătorii s-au folosit de pandemia de coronavirus și s-au gândit la o călătorie în timp izolarea pacientul zero. Astfel, aceștia au realizat că dacă ar reuși să prevină răspândirea virusului, acest lucru ar elimina motivația inițială a acestora pentru a călători înapoi în timp.

Paradoxul bunicului

Cel mai faimos scenariu este cunoscut sub numele de „paradoxul bunicului”: Să spunem că un călător în timp se întoarce în trecut și ucide o versiune mai tânără a bunicului său. Bunicul atunci nu ar avea copii, ștergându-i pe părinții călătorului în timp și, bineînțeles, și pe călătorul în timp. Dar atunci cine l-ar ucide pe bunic?

Pentru a înțelege paradoxul, Tobar și supervizorul său, dr. Fabio Costa, au folosit „modelul bilei de biliard”. Cei doi cercetători s-au gândit la o serie de bile de biliard care se ciocnesc pe o masă de biliard circulară, ca o curbă închisă, asemănătoare timpului.

Astfel, în urma calculelor, aceștia au realizat că indiferent dacă traiectoria unei bile este modificată la un moment dat în călătoria sa, interacțiunile viitoare cu alte bile îi pot corecta drumul, iar aceasta va reveni în aceeași poziție și cu aceeași viteză pe care ar fi avut-o dacă nu ar fi intervenit nimic.

Această teorie arată că în cazul „paradoxului bunicului” ceva ar interveni întotdeauna în calea încercării tale de a-ți ucide bunicul.

Oamenii de știință care au lucrat la acest studiu îl consideră un bun punct de plecare pentru viitori fizicieni care vor să aprofundeze aceste teorii.

Citește și: Joburi SF care vor deveni obișnuite în următoarele decenii

Sursă foto