Cancerul la sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer apărut în rândul femeilor. Conform datelor furnizate de World Cancer Research Fund International, anual sunt depistate aproximativ 2 milioane de noi cazuri.
Cancerul la sân se dezvoltă în ţesutul mamar. Acesta apare atunci când celulele de la nivelul sânului încep să se dezvolte necontrolat. Dacă mecanismele de apărare ale organismului nu reușesc să distrugă aceste celule anormale, numărul lor crește, astfel formând o tumoră. Este știut faptul că tumorile sunt: benigne (necanceroase) şi maligne (canceroase).
Majoritatea cancerelor la sân pornesc de la un nodul mamar, acesta fiind și unul dintre primele semne.
Simptome – cancer la sân:
- apariția unor noduli la nivelul sânului
- modificarea dimensiunii sau formei unui sân
- modificări ale pielii care acoperă sânul (înroșire, cojire, corodare etc.)
- apariția unei senzații de durere la nivelul mamelonului sau în zona axilei
- modificarea aspectului mamelonului (retragerea acestuia spre interior)
- secrețiile mamelonare (diferite de laptele matern)
Factori de risc:
- vârsta înaintată
- istoricul familial de cancer la sân
- obezitatea
- consumul excesiv de alcool
- expunerea la radiații
- transmiterea ereditară – bagajul genetic
- lipsa unei sarcini sau nașterea primului copil la o vârstă înaintată
Este esențială depistarea din timp a cancerului la sân. Testele de screening sunt recomandate înainte de apariția unui simptom. Acestea presupun: mamografia, o radiografie a sânului pentru analiza țesutului, realizată la 1-3 ani de către femeile de peste 40 de ani; examenul clinic al sânului efectuat de medicul ginecolog; RMN, imagistica prin rezonanță magnetică, procedură recomantată femeilor cu un risc crescut de cancer la sân.
Fundația Renașterea prezintă o serie de 3 pași care trebuie parcurși pentru o autoexaminare a sânilor. Fundației Renașterea are ca misiune conștientizarea populației aspura importanţei adoptării unui stil de viață sănătos și promovarea educației pentru sănătate.
Citește și 4 superalimente. De ce să le introduci în alimentația ta?