Carența de vitamina D la adulți Actual

Carența de vitamina D la adulți

Vitamina D este vitală, iar carența înseamnă că sănătatea noastră se află în mare pericol.

Simptomele deficitului de vitamina D apar de regulă treptat. Carența de vintamina D se deghizează în diverse boli pe care persoana afectată nu le consideră periculoase. Cei afectați de carență pot ajunge la medic doar în situația în care nivelul de vitamina D din sângele scade la un nivel care indică o deficiență gravă.

De obicei, începe cu oboseală severă, scăderea forței și toleranță la efort. În același timp, devine dificil pentru persoana care are carență de vitamina D să lucreze, capacitatea de memorare scade, iar orice efort intelectual devine epuizant. În plus, lipsa vitaminei D duce adesea la probleme de somn, apar dificultăți în a adormi, treziri în miezul nopții și insomnie.

Simptomele importante ale deficitului de vitamina D sunt modificări ale aspectului unghiilor, părului și pielii. Ele devin fragile. Pielea este uscată, ridurile apar mai repede. De asemenea, multe persoane cu vitamina D scăzută suferă și de constipație.

Pe lângă toate cele enumerate mai sus, de cel care are deficiență de vitamina D se lipesc foarte ușor toate răcelile. De îndată ce termină cu o răceală, începe imediat a doua. Dacă în familie se află copii care vin cu infecții de la grădiniță sau de la școală, viața persoanei respectivă se transformă într-o serie nesfârșită de răceli.

Boli cauzate de deficitul de vitamina D

Cele mai periculoase boli cauzate de deficitul de vitamina D sunt asociate cu metabolizarea tandemului fosfor-calciu în oase. Marea majoritate a persoanelor care suferă rupturi ale oasele, coastelor, claviculei sau vertebrelor, au cauza principală deficiența de vitamina D. Factorii de risc suplimentari sunt menopauza la femei și vârsta înaintată pentru ambele sexe. Acești oameni sunt cei mai predispuși la fracturi care se vor vindecă foarte greu.

Important este pentru femeile care ajung la menopauză, să facă testul de densitometrie. Acesta identifică adevărata stare a țesutului osos (dacă există osteoporoză) și evaluează riscul de fracturi în viitor. Pe baza acestui test, medicul poate prescrie un tratament cu vitamina D sub formă de medicament sau supliment alimentar.

De asemenea, a fost demonstrată legătura între deficitul de vitamina D și alte boli grave, cum ar fi cancerul. În special cancerul de piele și cel de sân. Acest fapt confirmă încă o dată că toată lumea ar trebui să monitorizeze în mod regulat (cel puțin o dată la 6-12 luni) nivelul de 25 (OH) D3, mai ales că testul îl face aproape orice clinică și este relativ ieftin.

Vitaminele din grupa D sunt extrem de importante pentru organismul uman, prin urmare, dacă apar simptomele descrise mai sus, este necesar să consultați cât mai repede un medic generalist sau un endocrinolog.

Citește și Oxitocina, hormonul care repară țesutul cardiac

Sursa foto