Cât te costă divorțul în 2023 și de ce acte ai nevoie Actual

Cât te costă divorțul în 2023 și de ce acte ai nevoie

Cei care își doresc divorțul în 2023 vor fi nevoiți să plătească mai mult decât în anii precedenți. De asemenea, cei care nu se înțeleg vor trebui să aducă și mai multe acte.

Prețul divorțului depinde în primul rând de calea pe care decid cei doi soți să meargă, notar sau tribunal și variază desigur și dacă au unul sau mai mulți copii. Dacă vorbim despre acte, cei doi foști îndrăgostiți au nevoie de certificat de naștere, buletin, certificat de căsătorie și dacă au copii, trebuie prezentate și certificatele de naștere ale acestora.

Prețul de la care pornește un divorț în anul 2023 este de 700 de lei. Dacă este și un copil la mijloc, costul va porni de la 795 de lei, sumă care include: tariful de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț (59,7 lei), onorariul notarului (714 lei) și copii legalizate ale documentelor menționate mai sus. Prețul maxim poate ajunge undeva la 1450 lei, depinzând de onorariul notarului și de numărul copiilor al cuplului care dorește să divorțeze.

Dacă se merge pe varianta tribunalului, prețul va fi mai mare. Aceasta deoarece va fi necesar ca fiecare parte să aibă un avocat. Pe lângă actele menționate anterior va mai fi necesară cererea de divorț, semnată de ambii soți sau doar de reclamat. Pe lângă aceste costuri, cei care divorțează la tribunal trebuie să știe că separarea în acte poate să dureze mai mult decât se așteaptă. Este de la sine înțeles că cei doi care ajung la tribunal o vor face pentru că nu au reușit să soluționeze despărțirea pe cale amiabilă iar avocații vor face tot posibilul ca cel pe care îl reprezintă să iasă cât mai câștigat din acest proces.

Mai important decât varianta pe care o aleg cei doi pentru divorț este ca cei mici (dacă există copii în cuplu), să nu aibă sub nicio formă de suferit. Ar trebui duși la psiholog, consiliați în așa fel încât să înțeleagă că părinții nu divorțează din cauza lor. Divorțul ar trebui să fie pentru cei doi care încă formează un cuplu ultima varianta în caz că nu se înțeleg. Este foarte important că cei mici să crească într-o familie unită în care domnește dragostea și buna înțelegere iar eforturile celor care le-au dat viață trebuie să fie cât mai mari, nu să renunțe la luptă după primul neajuns.

Citește și Jennifer Lopez i-a plătit fostului soț 14 milioane de dolari după divorț

Sursa foto