Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide Actual

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide

Ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, a anunțat că banii strânși din donații sunt suficienți pentru refacerea catedralei Notre-Dame. De asemenea, a promis că aceasta va fi deschisă în 2024. Apelul lansat public pentru strângerea de fonduri în scopul restaurării capodoperei a avut rezultate. Catedrala a fost devastată de un incendiu în anul 2019.

Donațiile şi promisiunile de donaţii se ridică la suma de 833 milioane de euro. „La ora actuală, sumele astfel colectate ne permit să privim relaxaţi acest şantier”, a declarat ministrul în faţa Senatului. „Vă pot spune că în 2024 catedrala Notre-Dame din Paris va fi redeschisă”, a adăugat Roselyne Bachelot, citat de Agerpres.

Președintele Emmanuel Macron a lăudat eforturile minuțioase de a reconstrui Catedrala Notre-Dame, la doi ani după ce flăcările au distrus mare parte din aceasta.

Jeremie Patrier-Leitus, unul dintre purtătorii de cuvânt al organismului public care supraveghează restaurarea, a anunțat că Notre-Dame va fi declarată în afara pericolului doar după finalizarea fazei de securizare. Totuși, a precizat că toate idicațiile au fost pozitive.

Sursă foto

Catedrala va fi restaurată în conformitate cu designul său original. Va fi refăcută inclusiv turla de 96 de metri proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc și adăugată la mijlocul anilor 1800.

Pentru reconstruirea structurii de lemn a acoperișului și înlocuirea bazei turlei, vor fi folosiți stejarii bătrâni de sute de ani.

În fosta pădure regală din Bercé, din regiunea franceză Loara, un copac în vârstă de 230 de ani se prăbușește la pământ. Doar un puiet în timpul Revoluției Franceze, stejarul înalt de 20 de metri este unul dintre cei 1.000 de copaci doborâți pentru reconstruirea catedralei Notre Dame, mistuită de un incendiu de amploare în urmă cu doi ani, relatează CNN, citat de Digi24.

Citește și Muzeul Luvru din Paris poate fi „vizitat” gratuit în mediul online.

Sursa foto