O deficiență de vitamina B12 devine adesea vizibilă abia după câțiva ani deoarece organismul are depozite mari de vitamina B12.
Unul dintre primele simptome este anemia. În plus, o deficiență de vitamina B12 înseamnă căderea părului, o memorie mai proastă și poate provoca depresia.
În cel mai rău caz, se poate ajunge la anemie severă care poate fi chiar fatală. Mărirea numărului de celulelor roșii din sânge, a eritrocitelor dar și o hemoglobină crescută sunt adesea asociate cu o deficiență mare de vitamina B12.
Carența de vitamina B12 este strâns legată de riscul de a dezvolta demență, mai ales dacă există deja o tulburare cognitivă ușoară. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu recent publicat care leagă nivelurile scăzute de vitamina B12 de problemele cu memoria și de Alzheimer în stadiu incipient.
Mai jos vă prezentăm o listă cu alimente bogate în vitamina B12:
Ficat de găină (aproximativ 40µg la 100 de grame)
Rinichi de vițel (aproximativ 28µg la 100 de grame)
Carne de vită (aproximativ 4µg la 100 de grame)
Salam (aproximativ 3µg la 100 de grame)
Pui (aproximativ 0,4 µg la 100 de grame)
Stridii (aproximativ 15µg la 100 de grame)
Ton (aproximativ 4,2 µg la 100 de grame)
Macrou (aproximativ 9µg la 100 de grame)
Camembert (aproximativ 3µg la 100 de grame)
Brie (aproximativ 1,7 µg la 100 de grame)
Lapte de vacă (aproximativ 0,4 µg la 100 de grame)
Ou (aproximativ 1,9 µg la 100 de grame)
Varza murată conține cantitățile cele mai mari de vitamina B12 ca urmare a fermentației bacteriene. Nu ezitați să aveți o alimentație cât mai sănătoasă cu cât mai multe alimente care conțin vitamina B12. Nu vă faceți griji că ar putea exista un exces în organism, acesta va elimina singur surplusul.
Citește și Alimente care au un nivel ridicat de colagen.