Arheologii au descoperit cel mai vechi sit din lume care atestă producția de alcool. Cercetările au arătat că berea se servea în timpul ceremoniilor cu 13.000 de ani în urmă, informează France24. Situl arheologic este situat în Peștera Raqefet, la sud de Haifa, nordul Israelului de astăzi. Acest loc este plin de istorie, fiind și sit de înmormântare pentru poporul natufian. Acest popor a trăit între Paleolitic și Neolitic.
Cea mai veche atestare a producției de alcool
„Dacă avem dreptate, aceasta este cea mai veche dovadă din lume care atestă producția de orice fel de alcool”, a declarat Dani Nadel, profesor de arheologie la Universitatea din Haifa și unul dintre autorii articolului publicat în Jurnalul Științelor Arheologice. Potrivit lui Nadel, natufienii produceau un lichid alcoolic cu spumă. Lichidul nu era identic cu berea din zilele noastre. „Era probabil mult mai slab, dar fermentat”, este de părere profesorul de arheologie.
Studiul, realizat de o echipă de cercetători, prezintă descoperirea a trei gropi de dimensiuni mici, care au fost sculptate în suprafața peșterii Raqefet. Acestea aveau o adâncime de 40-60 centimetri. Două gropi erau folosite pentru depozitarea boabelor, iar a treia pentru prepararea berii înainte să fie fermentată. Faptul că aceste gropi erau situate în peșteră, localizează berea ca o băutură consumată la ceremonii sau evenimente sociale.
Potrivit articolului publicat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite, inovațiile pentru producerea berii „au fost precedate cu câteva milenii de apariția cerealelor, în Orientul Apropiat”.
Natufienii erau vânători și culegători și locuiau în regiunea mediteraneană estică în urmă cu 15.000 – 11.500 de ani. Aceștia preferau mai degrabă să se stabilească într-un singur loc decât să se mute dintr-un loc în altul. Ei au fost „ultimii din acea regiune care aveau un mod diferit de a trăi, față de satele istorice pe care le știm”, a spus Nadel. Eforturile depuse pentru producerea băuturii alcoolice au arătat importanța băuturii în cultura Natufiană, a remarcat el.
(Sursă foto: France24, Hungry Forever)