Cum se pregătesc chelnerii de la Oktoberfest pentru cel mai mare festival al berii Magazin

Cum se pregătesc chelnerii de la Oktoberfest pentru cel mai mare festival al berii

The Local Germania

Totul este pregătit. De săptămâni bune, Angela Hopper a făcut antrenament de fitness special, inclusiv lecții private pentru căratul halbelor de bere. Cam acesta este nivelul la care se pregătesc chelnerii pentru a rezista celor nu mai puțin de 16 zile de Oktoberfest.

Angela Hopper cară sute de litri de bere prin corturile de la Oktoberfest în fiecare dintre cele 16 zile ale festivalului. Și tot zilnic, parcurge zeci de kilometri printre mesele pline ochi de entuziaști ai berii.

„Când am început să fac asta, nimeni nu a crezut că voi fi în stare”, spune tânăra de 25 de ani referitor la prima experiență de la acest festival, din urmă cu doi ani. „Toți mi-au spus că nu voi fi în stare”, subliniază tânăra la cei doar 1,67 metri înălțime și 54 de kilograme.

Dar timpul a dovedit că prietenii și părinții săi aveau să se înșele. A rezistat cele 16 zile și a pățit doar o mică accidentare la picior. „Am vrut să o fac, așa că m-am pregătit foarte bine. Antrenorul meu de fitness mia propus un program special, din care nu am ieșit”.

Nu toți chelnerii se pregătesc însă în acest mod. Unul dintre colegii lui Hopper este șofer profesionist. „Are doi metri, deci este construit cu totul altfel decât sunt eu. El poate căra 14 halbe de bere fără nicio problemă.” Hopper se oprește la 8 halbe, care, când sunt pline, cântăresc mai mult de două kilograme.

„Avem de asemenea chelnerițe care au peste 60 de ani și își fac treaba foarte bine”, spune Claudia Neuhofer, unul dintre orgnizatori.

Hopper lucrează într-o echipă de patru persoane. Dacă una dintre acestea renunță sau nu își poate îndeplini sarcinile, atunci misiunea celorlalte trei se transformă într-un dezastru. „Anul trecut am avut de-a face cu o epidemie de gripă violentă în cort. Am avut febră timp de trei zile. A fost foarte greu, dar pur și simplu nu îți poți lăsa echipa deoparte, pentru că nu poți face față efectiv în numai trei oameni”.

Cu câteva zile înaintea începerii festivalului, Angela a mers la farmacie și și-a cumpărat plasturi, pansament, calmante și fel de fel de pastile. „Trebui să fii puternic. Nu poți pretinde că ești obosit sau că te doare ceva”.

foto