Codul bunelor maniere la restaurant Magazin

Codul bunelor maniere la restaurant

Codul bunelor maniere la restaurant implică respectarea unor reguli simple de conduită prin care poți arăta educația și respectul față de ceilalți. Orice persoană ar trebui să cunoască și să aplice aceste reguli în contextul servirii mesei la restaurant.

În afară de anumite reguli care țin de cei șapte ani de acasă, precum faptul că nu ai voie să vorbești cu gura plină, să nu spui glume deplasate și să nu tușești fără să îți acoperi gura, există și condiții pe care multă lume nu le cunoaște.

Află din rândurile de mai jos care sunt bunele maniere de care ar trebui să ții cont la restaurant.

Reguli de bază

  • Renunță la telefon. A lua masa cu alte persoane reprezintă un act de socializare, așa că cel mai bine este să-ți dai mobilul pe silențios și să nu-l pui pe masă.
  • Nu vorbi cu gura plină. Dacă cineva îți adresează o întrebare, înghite și spune apoi ce ai de spus.
  • Pâinea se rupe cu mâna, nu se mușcă direct din ea.
  • Așteaptă ca toți cei care sunt cu tine la masă să fie serviți înainte de a lua prima gură de mâncare.
  • Nu adăuga sare sau piper înainte să guşti preparatul. Poate fi interpretat drept o insultă faţă de persoana care a gătit.
  • Nu ține coatele pe masă.
  • Nu sufla în mâncare. Aşteaptă să se răcească de la sine.
  • Nu folosi tacâmurile pentru a indica ceva cu ele.
  • Scobitorile, picăturile de ochi, produsele de machiaj și styling se folosesc doar în baie.
  • Nu trebuie să spui niciodată când mergi la toaletă, ci doar să te scuzi, fără a menționa motivul.
  • Nu ridica meniul de pe masă; acesta trebuie să atingă masa cel puțin într-un loc.

Folosirea tacâmurilor

Pentru a respecta codul bunelor maniere, este necesar ca, în primă fază, să cunoști cum se folosesc corect tacâmurile.

  • Utilizează mai întâi tacâmurile poziționate la margini, apoi pe cele din interior. De exemplu, dacă ți se servește mai întâi salată, folosește furculița aflată în extrema stângă a farfuriei. Paharul de apă este cel găsit deasupra cuțitului, iar farfuria pentru pâine se află, în conformitate cu regulile din codul bunelor maniere la restaurant, în partea stângă.
  • Când faci o pauză pentru a bea ceva sau a vorbi cu cineva, așază astfel tacâmurile pe farfurie: pune cuțitul și furculița aproape de mijlocul farfuriei, ușor înclinate sub formă de V inversat și cu vârful cuțitului cu fața spre cele ale furculiței.
  • Când ai terminat de mâncat așază cuțitul și furculița în paralel cu mânerele în poziția orei patru, pe marginea dreaptă a farfuriei.
  • Nu tăia toată mâncarea din prima, ci pe rând, câte o bucățică sau două. De asemenea, nu sufla în furculiță dacă preparatul este prea fierbinte. Mai degrabă așteaptă câteva minute, să se răcească.
  • Dacă scapi din greșeală o lingură sau o furculiță, nu te apleci sub masă pentru a o ridica, după cum reiese din codul bunelor maniere la restaurant, ci îl rogi pe chelner sau pe organizator să îți aducă una nouă.

Folosirea șervețelului

  • Şervetul de masă se despătureşte şi se aşază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar.
  • Ştergerea cu şervetul se face prin tamponare.
  • Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, aşază şervetul pe scaun, chelnerul va şti astfel că urmează să te întorci şi nu va ridica masa.
  • Când ai terminat de mâncat, şervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurie.

Evenimentele la restaurant

  • Dacă nu există un plan al așezării invitaților, gazda evenimentului se așază în capul mesei, iar alături sunt așezați cei mai importanți oaspeți, iar la celălalt capăt al mesei sunt așezați tinerii și copiii.
  • Femeile iau primele loc la masă.
  • Cine întârzie nu trebuie să se lase așteptat mai mult de 20 de minute, în caz contrar, trebuie să se scuze și să se alăture conversației fără să menționeze detalii cu privire la motivul întârzierii.
  • Dacă nu poți consuma anumite băuturi sau mâncăruri deoarece ești la regim sau suferi de o afecțiune, nu le spune tuturor, pentru a nu jigni gazda evenimentului. Pur și simplu nu te atinge de ele, așa cum este prezentat în codul bunelor maniere la restaurant.
  • Când ai băut dintr-un pahar, trebuie să bei fix din același loc de fiecare dată, pentru restul serii.
  • Potrivit regulilor din codul bunelor maniere la restaurant, trebuie să lași o îmbucătură pe farfurie, altfel ar însemna că nu te-ai săturat sau că nu a fost îndeajuns de multă mâncare.

Citește și Locații de nuntă în aer liber pentru o nuntă de basm

Sursă foto