Controversă internațională: Catedrala Sfânta Sofia din Turcia transformată în moschee? Actual

Controversă internațională: Catedrala Sfânta Sofia din Turcia transformată în moschee?

Autoritățile din Turcia au intenția de a schimba catedrala-muzeu Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. Decizia revenirii la statutul de moschee a stârnit reacții în întreaga lume, informează Agerpres. Grecia a declarat că Turcia riscă să deschidă „o prăpastie emoţională imensă” cu ţările creştine. De asemenea, Statele Unite ale Americii au intervenit, cerând Turciei să păstreze statutul actual de muzeu.

În prezent, Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul este o atracție turistică vizitată de milioane de turiști anual. Hagia Sophia a fost cel mai important edificiu al creștinătății până la Căderea Constantinopolului în 1453. De atunci, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee de către Mehmet al II-lea. Schimbarea catedralei în muzeu s-a făcut în urmă cu 85 de ani de către reformatorul turc Mustafa Kemal Atatürk.

Controverse la nivel internațional

Grecia a cerut Turciei menținerea statutului de muzeu. „Hagia Sophia este un monument al patrimoniului mondial (…) Multe ţări – culminând cu intervenţia Departamentului de Stat al SUA – au subliniat acest aspect, îndemnând Turcia să nu facă paşi care ar crea o prăpastie emoţională imensă între creştinii din întreaga lume şi Turcia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, într-o conferinţă de presă.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, a declarat că transformarea catedralei Sfânta Sofia într-o moschee ar forma o „prăpastie” între est şi vest.

În acest context, secretarul de stat american Mike Pompe a declarat: „Îndemnăm Guvernul Turciei să menţină Hagia Sophia ca muzeu, ca pe un exemplu al determinării sale de a respecta tradiţiile religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii Turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor”.

Catedrala Sfânta Sofia, locașul creștinismului

Impresionanta Hagia Sophia reprezintă dovada venerabilă a creștinismului ortodox și al creștinismului în general. Catedrala Sfânta Sofia a fost primul exemplu de arhitectură bizantină, fiind construită în forma finală între 532-537, sub Împăratul Iustinian I. Ultima ceremonie creștină a fost desfășurată la 29 mai 1453. Cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al II-lea, a transformat catedrala în moschee.

Catedrala Sfânta Sofia este în prezent un locaș de cult de mare valoare și un muzeu care conține colecții impresionante din istoria creștinismului.

Citește și Biserica Catolică schimbă rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Sursă foto