COVID-19 ar putea fi boală cronică Actual

COVID-19 ar putea fi boală cronică

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva Iași, Carmen Dorobăţ, a constatat că din ce în ce mai mulți pacienți ajung la spital cu simptome diferite față de cele cu care s-au confruntat medicii la începutul epidemiei. De aceea, medicii încep să fie puși în dificultatea dinc auza situației.

Mai mult de atât, un doctor din Iași afirmă că boala provocată de virusul SARS CoV-2 ar putea fi cronică precum HIV sau Hepatita B. Această constatare a apărut în urma faptului că există pacienți care rămân infectați deși primesc tratament.

Dintre noile simptome apărute fac parte pierderea gustului şi mirosului, febra şi durerile musculare care fie nu mai apar, fie se manifestă în momentele mai târzii ale boli.

„Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva, Carmen Dorobăţ.

Modificările apărute necesită o atenție mai mare din partea medicilor de familie.

Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm. De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri. Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”, a precizat Carmen Dorobăţ.

Citește și: Coronavirusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani sau poate cauza scăderea IQ-ului

Sursă foto