Coronavirusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani sau poate cauza scăderea IQ-ului Actual

Coronavirusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani sau poate cauza scăderea IQ-ului

Persoanele care se recuperează după Covid-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind asociate cu un declin mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani sau cu o scădere de 8,5 puncte a IQ-ului.

Un studiu la care au participat peste 84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a constatat efecte îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman. Astfel, la pacienţii cu forme severe de Covid-19, infecţia poate provoca un deficit cognitiv semnificativ timp de câteva luni.

Cei mai afectați pacienți, adică cei care au fost tratați în terapie intensivă, au suferit modificări echivalente cu o scădere de 8,5 puncte a IQ-ului sau îmbătrânirea creierului cu 10 ani.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplineşte creierul anumite sarcini, spre exemplu amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor de puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanţele cerebrale la persoane care suferă de boli precum Alzheimer şi îi pot ajuta pe medici să monitorizeze tulburările temporare de la nivelul encefalului.

Echipa de cercetători condusă de Hampshire a analizat rezultatele obţinute studiului, în cadrul căruia 84.285 au avut de rezolvat testul numit „Great British Intelligence Test”.

Cu toate acestea, oamenii de știință care nu au fost implicați direct în studiu au spus că rezultatele obținute ar trebui analizate prudent.

„Funcţiile cognitive ale participanţilor nu au fost evaluate înainte de COVID-19, iar rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung”, spune Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh. „Astfel, orice efect poate fi pe termen scurt”.

Citește și: Primele studii Covid-19 care implică infectarea deliberată a voluntarilor

Sursă foto