Primele studii Covid-19 care implică infectarea deliberată a voluntarilor Actual

Primele studii Covid-19 care implică infectarea deliberată a voluntarilor

Regatul Unit ar putea deveni prima țară care va efectua studii asupra Covid-19 prin infectarea voluntară a unor oameni sănătoși.

Studiile, care ar putea începe în ianuarie, au ca scop obținerea unui vaccin Covid-19. Guvernul britanic a alocat 33.6 milioane de lire sterline în sprijinul acestui proiect.

Voluntarilor li se va injecta un potențial vaccin înainte de a fi infectați cu noul coronavirus. Aceștia au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și sunt sănătoși. Ei vor fi infectați cu virusul prin căile nazale și vor fi monitorizați constant. Ulterior, cercetătorii vor observa dacă vaccinul va împiedica infectarea cu virusul la subiecți.

„Facem tot ce putem pentru a combate coronavirusul, inclusiv sprijinirea oamenilor de știință și a celor mai buni oameni de știință și cercetători în căutarea unui vaccin sigur și eficient”, a declarat Alok Sharma, secretarul de afaceri al Regatului Unit.

„Finanțarea pentru aceste studii inovatoare, dar atent controlate, marchează un pas important în construirea pe înțelegerea noastră asupra virusului și accelerarea dezvoltării celor mai promițătoare vaccinuri care, în cele din urmă, ne vor ajuta să ne întoarcem la viața normală”, susține secretarul.

Studiile sunt efectuate de hVIVO, companie de cercetare medicală specializată, în parteneriat cu Imperial College din Londra.

Dar criticii susțin că se cunosc prea puține lucruri despre Covid-19 pentru ca acest tip de studii să fie sigure. Deși se întâmplă rar ca tineii sănătoși să moară din cauza acestui virus, există tot mai multe dovezi că acesta poate provoca alte boli pe termen lung.

„Echipa pe care o conduc a efectuat astfel de studii asupra virusurilor respiratorii timp de 10 ani. Niciun studiu nu poate fi complet lipsit de riscuri, însă partenerii noștri se vor implica pentru a se asigura că riscurile sunt cât mai mici cu putință”, a declarat Dr. Chris Chiu, cercetătorul care conduce studiul.

Citește și: Prima țară care începe vaccinarea împotriva COVID-19

Sursă foto