Vaccinul AstraZeneca eficient doar 10% împotriva tulpinii sud-africane Actual

Vaccinul AstraZeneca eficient doar 10% împotriva tulpinii sud-africane

Vaccinul AstraZeneca/Oxford oferă o protecție mai mică de 10% împotriva variantei coronavirusului identificată pentru prima dată în Africa de Sud, sugerează cercetătorii, relatează The Guardian.

Cercetătorii care au condus un studiu clinic la scară mică cu privire la eficacitatea vaccinului au spus că acesta a arătat o eficacitate foarte mică împotriva infecției ușoare și moderate, deși și-au exprimat speranța că – în teorie – va oferi cu toate acestea protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.

Rezultatele dezamăgitoare au venit în timp ce testele de laborator pe vaccinul Pfizer/BioNtech au arătat că acesta oferă protecție substanțială împotriva variantei. Cercetătorii de la Universitatea din Texas au colectat anticorpi conținând plasmă de la 20 de oameni care au primit recent două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech.


„Estimarea punctuală este de 10%. În mod clar, acest lucru este departe de nivelul de 60% şi, chiar dacă am fi avut un studiu mai amplu, este puţin probabil să ajungem la un procent de eficacitate de 40 sau 50%”, a declarat Prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, cel care a condus cercetarea. Rezultatele studiului ne spun cu adevărat că, într-o grupă de vârstă relativ tânără, cu o prevalenţă foarte scăzută a morbidităţilor, vaccinul nu protejează împotriva infecţiilor uşoare până la moderate.

Africa de Sud a oprit vaccinarea cu AstraZenca

Africa de Sud a oprit vaccinarea cu AstraZenca/Oxford, în timp ce ministrul Sănătății al Regatului Unit a indicat că ar putea fi nevoie de un vaccin anti-Covid anual, în timp ce cercetătorii încearcă să fie cu un pas înaintea mutațiilor virusului.
Profesorul Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus studiul, a spus că, deși studiul a fost efectuat la scară mică, acesta a fost conceput să determine dacă vaccinul are o eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid-19, indiferent de gradul de severitate al infecției.

Citește și Informații utile despre vaccinul anti-Covid în broșura lansată de Ministerul Sănătății

Sursă foto