Informații utile despre vaccinul anti-Covid în broșura lansată de Ministerul Sănătății Actual

Informații utile despre vaccinul anti-Covid în broșura lansată de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a lansat o broșură care cuprinde informații utile despre vaccinarea anti-Covid. Pentru a veni în sprijinul medicilor, dar și al pacienților, broșura prezintă răspunsurile la 30 de întrebări legate de vaccin. În broșura disponibilă aici, puteți afla informații legate de eficienţa vaccinului, siguranţa vaccinării pentru persoanele cu boli cronice, autoimune sau cancer şi contraindicaţiile la vaccinare pentru pacienţii cu diverse patologii.

„Medicii de familie şi medicii curanţi sunt vitali pentru o campanie de vaccinare reuşită. Ei sunt cei mai aproape de pacienţi şi îi pot ajuta să ia decizii informate. Opiniile comisiilor de specialitate care au contribuit la această broşură confirmă că vaccinarea este sigură, eficientă şi este calea prin care împreună putem să oprim pandemia. Materialul medical este redactat în colaborare cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Credem că va fi un sprijin pentru medicii care primesc întrebări despre vaccinare de la pacienţi sau care chiar ei au întrebări la care nu au găsit răspunsuri”, a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

La crearea broşurii au contribuit Comisia de alergologie şi imunologie clinică, Comisia de oncologie, Comisia de hematologie, Comisia de endocrinologie, Comisia de cardiologie şi Comisia de dermatovenerologie ale Ministerului Sănătăţii.

Informații despre vaccinarea anti-Covid

Iată mai jos o serie de răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de vaccinare.

1. Este sigur să vaccinăm pacienți cu boli cronice, boli
autoimune sau cancer?

Da. Afecțiunile enumerate mai sus nu reprezintă o contraindicație pentru administrarea vaccinului anti COVID-19.

2. Care sunt contraindicațiile relative și absolute pentru
vaccinare?

Vaccinul este contraindicat persoanelor cu istoric de reacție alergică severă (anafilactică) la oricare dintre componentele vaccinului sau la prima doză administrată. În cazul persoanelor cu istoric de reacții alergice severe la medicamente sau alte vaccinuri nu este contraindicată vaccinarea, dar se recomandă o supraveghere mai îndelungată (timp de 30 minute) postvaccinare.

3. Pacienții care suferă de alergii alimentare se pot vaccina
împotriva COVID-19?

Da. Conform CDC, pacienții cu istoric de alergii ușoare și moderate pot fi vaccinați. Persoanele care au antecedente de anafilaxie la alimente, la medicamente, înțepături de insecte etc. pot fi vaccinate împotriva COVID-19 atât timp cât nu sunt cunoscute a fi alergice la unul dintre componentele (excipienții) vaccinului. În aceste situații se recomandă ca măsură de precauție monitorizarea mai îndelungată postvaccinal (30 minute).

4. Vaccinurile cu ARN mesager modifică ADN-ul uman ?
Nu. ARN-ul mesager nu intră în nucleul celulei (acolo unde se află ADN-ul) și are structura și compoziția chimică diferită de ADN. Prin urmare, ARNm nu poate fi încorporat în genomul uman. Procesul de producție al proteinei Spike necesară dezvoltării ulterioare de anticorpi are loc în citoplasmă, la nivelul ribozomilor – sediul sintezei proteice – și nu în nucleu. ARN-ul mesager conținut de vaccin este doar “scrisoarea trimisă” temporar, care este distrusă după ce a fost citită la fel că miile de molecule de ARN mesager proprii celulei.

Broșura completă poate fi consultată aici.

Citește și Noi categorii de persoane se pot vaccina anti-COVID în etapa a doua.

Sursă foto