Cum erau homosexualii percepuți în Imperiul Roman Actual

Cum erau homosexualii percepuți în Imperiul Roman

Iată cum erau percepuți homosexualii în Imperiul Roman. Trebuie precizat, încă de la început, că în limba latină nu exista cuvântul „homosexual”. Anormalitatea era percepută, de cei care trăiau în Imperiul Roman, doar când venea vorba despre comportamentul persoanelor respective.

La acea vreme, sexualitatea era determinată strict de comportamentul persoanelor, fie ele active sau pasive, indiferent că vorbim despre bărbați sau despre femei. Societatea romană vedea în bărbați autoritatea principală, cu accent pe masculinitatea „activă”, necesară pentru dominație, putere și statut.

Se știe că bărbații erau liberi să aibă relații sexuale cu alți bărbați, dar în general acest lucru era acceptat numai în acele cazuri în care masculinitatea cetățeanului roman liber născut nu era supusă legii Lex Scantinia. Aceasta lege romană, a fost creată pentru a pedepsi orice cetățean de sex masculin pasiv, care deținea un rang înalt în societate și practica sexul cu alt bărbat, lăsându-se dominat de acela. Dacă era prins, era imediat pedepsit cu o amendă uriașă.

Mentalitatea de atunci vedea în comportamentul homosexual „pasiv” sau „supus”  o amenințare pentru însăși esența masculinității. Gesturile feminine, supunerea și comportamentul pasiv erau asociate strict cu comportamentele clasei inferioare și ale sclavilor. Așadar, problema cea mare nu o reprezenta actul sexual în sine, ci pierderea demnității și ruinarea reputație pentru întreaga familie. (infamia = pierderea statutului juridic sau social).

Alt loc unde era strict interzisă homosexualitatea erau legiunile militare. Homosexualitatea în rândul soldaților era considerată o încălcare a disciplinei militare și era aspru pedepsită. Polybius (cca. 200-118 î.Hr.), un istoric grec, a relatat în jurnalele sale că actele sexuale cu persoane de același sex, între soldați, erau pedepsite cu fustuarium (clubul morții).

De remarcat este faptul că oamenii din acele vremuri vedeau în homosexualitate o înjosire, o pierdere a demnității masculine. În schimb, așa zișii bărbați din zilele noastre, care se îmbracă în fustițe și se machiază strident, consideră că acesta este modul în care își pot exprima adevărata valoare, fiind mândri că sunt „speciali”. Chiar dacă au existat homosexuali și în acele vremuri, nu avem cum să nu precizăm că valorile sociale de atunci erau mult superioare celor de astăzi, chiar dacă noi susținem „sus și tare” că am evoluat. Nu ar strica, din când în când, să privim în trecut și să ne ghidăm după acele valori, care sunt mult mai sănătoase decât cele moderniste pe care le-am adoptat astăzi.

Citește și Leonardo DiCaprio este un amant leneș.

Sursa foto