David Popovici. Cine este înotătorul fenomen al României? Actual

David Popovici. Cine este înotătorul fenomen al României?

David Popovici este cel mai tânăr înotător al momentului care face senzație în întreaga lume. La doar 16 ani, David Popovici a câștigat 3 medalii de aur, una de argint și a reușit să doboare două recorduri mondiale la Europenele de înot pentru juniori de la Roma.

David Popovici a cucerit la Foro Italico titlul european de juniori cu un timp fantastic: 47:30. Recordul mondial la categoria lui de vârstă înseamnă, în același timp, cel mai bun timp al anului, peste cel al lui Kliment Kolesnikov (47:31), rusul care a câștigat titlul european la seniori, pe 19 mai, anul acesta, cu 47:37 secunde.

Pregătit de către pregătit de către antrenorul Adrian Rădulescu, tânărul sportiv a fost înregistrat în semifinalele probei de 200 m liber cu timpul de 1:45:26. Vechea performanţă mondială îi aparţinea sud-coreeanului Sunwoo Hwang (1:45.92).

Începuturile carierei sportive

David Popovici este născut 15 septembrie 2004 și a început să înoate la vârsta de 4 ani, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale, relatează Digi 24. De-a lungul anilor, David și-a perfecționat tehnica, iar la vârsta de 10 ani a cucerit primul său titlu național la înot, succes care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță.

Portretul unui campion

Începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile. După o serie de noi recorduri naționale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record național la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber, informează Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt.

„La Tokyo merg cu gândul de a da tot ce pot într-o finală olimpică”, a declarat Popovici. Tânărul este de o modestie aparte după rezultatele fabuloase obținute la Campionatele Europene de înot pentru juniori. Acesta a afirmat: Sunt doar un băiat care înoată repede, care are niște antrenori foarte buni, niște părinți foarte buni și repet, niște oameni geniali care mă susțin, prieteni etc.”

Deşi are doar 16 ani, David Popovici se implică activ în cauze umanitare. Sportivul înoată în curse de caritate pentru micuţii cu probleme de sănătate, pentru a le asigura condiţii de recuperare.

Citește și Mihaela Buzărnescu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Sursă foto