Dinozaurii: 10 informații și teorii noi Magazin

Dinozaurii: 10 informații și teorii noi

Dinozaurii au dispărut de peste 65 de milioane de ani. Cu toate acestea, oamenii de știință pur și simplu nu îi pot lăsa să se odihnească în mormintele lor colosale. În schimb, dezgroapă fosile, efectuează cercetări și schimbă astfel înțelegerea noastră despre biologia și cultura dinozaurilor.

Citește mai departe pentru a afla zece fapte și teorii nou descoperite despre dinozaurii care au zguduit cândva pământul.

1. Au existat miliarde de dinozauri Tyrannosaurus Rex

Având în vedere raritatea dovezilor fosile, este ușor să credem că Tyrannosaurus Rex a fost o specie rară de dinozaur. Cu toate acestea, oamenii de știință estimează că au existat în total aproximativ două miliarde și jumătate de T-Rex.

Din păcate, sunt 2,5 miliarde de dinozauri pe toată durata existenței lor. Așa că nu a existat niciodată un moment în care miliarde de aceste creaturi să fi aglomerat planeta. În orice moment în timpul domniei lor de 2,5 milioane de ani, probabil că erau în viață aproximativ 20.000 de T-Rex.

2. Spinosaurus era probabil acvatic

Ani de zile, paleontologii au crezut că Spinosaurus vâna stând lângă râuri și așteptând peștii să înoate. Dar o fosilă de coadă recent descoperită și oasele dense ale Spinosaurus sugerează că specia era acvatică. Se spune că sărea în apă pentru a înota și a-și distruge prada.

„A fost practic un monstru de râu”, conform lui Nizar Ibrahim, paleontolog la Universitatea Mercy din Detroit.

3. Rechinii nu au fost afectați când toți dinozaurii au murit

Când un asteroid a lovit pământul și a distrus toți dinozaurii care locuiau pe uscat, rechinilor nu le-a păsat. Au continuat să înoate și să ucidă, fără să țină seama de evenimentul de extincție de la suprafață. 

Cercetătorii raportează că diversitatea dentară a rechinilor a rămas relativ neschimbată înainte și după extincție. Acest lucru indică faptul că pur și simplu nu a afectat atât de mult rechinii.

4. Au existat dinozauri „Secerător al morții”

Un T-Rex obișnuit este destul de rău. Cu toate acestea, paleontologii au identificat recent un subgrup de tiranosauride atât de puternic încât l-au numit Thanatotheristes. Aceasta este greacă pentru „Secerătorul morții”.

„Am ales un nume care întruchipează ceea ce a fost acest tiranozaur ca singurul prădător de vârf cunoscut al vremurilor sale în Canada, secerătorul morții”, a declarat Darla Zelenitsky, profesor de paleobiologie, pentru BBC.

5. Există o nouă specie, „Cel care provoacă frică”

Paleontologii trebuie să fie într-o competiție pentru a vedea cine poate da speciilor de dinozauri recent descoperite cele mai dure nume.

Oamenii de știință din Argentina au numit o specie recent descoperită din familia prădătorilor Abelisauridae, „Llukalkan aliocranianus” sau „Cel care provoacă frică”.

Cercetările privind cine ar câștiga într-o luptă dintre un Secerător al morții și Cel care provoacă frică nu au fost încă efectuate. Cu toate acestea, cel mai probabil este T-Rex. Era mult mai mare: lungimea de 12 metri față de lungimea de cinci metri a „Celui care provoacă frică”.

6. Exista și un „Dragon de chilot”

Nu toți dinozaurii au nume de temut. Luați Pantydraco de exemplu. Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite în Țara Galilor în 2003. Aceștia aveau doar trei metri lungime.

„Uf, uită-te la această specie inutilă de dinozauri pe care am descoperit-o. Pun pariu că erau chiar plictisitori”, nu au spus paleontologii. „Să-i dăm un nume de care toată lumea va râde”, nu au adăugat ei.

De fapt, „chilot-” este prescurtarea pentru „Pant-y-ffynnon”, golul izvorului/fântânii în galeză. Aceasta se referă la cariera de la Bonvilston din Țara Galilor de Sud, unde a fost găsită.

7. Și dinozaurii au avut cancer

Viața pentru dinozauri nu a fost doar răgete și devorare. O echipă de paleontologi și patologi a studiat un os de dinozaur dintr-o rocă veche de aproximativ 75 de milioane de ani din Canada. Ei au descoperit dovezi ale osteosarcomului – cancer osos malign.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cancerul era suficient de avansat încât probabil s-a răspândit la restul creaturii.

Deși cancerul a fost probabil trist pentru victima individuală și familia sa, este o informație utilă pentru noi, oamenii. „Dacă oamenii și dinozaurii suferă de aceleași tipuri de cancere osoase, atunci cancerele osoase s-au dezvoltat adânc în istoria evoluției, înainte ca descendența mamiferelor și reptilelor să se despartă acum 300 de milioane de ani.” Paleontologul de la Universitatea George Washington, Catherine Forster, a spus acest lucru pentru revista Smithsonian.

8. Mamuții lânoși s-ar putea să umble din nou pe pământ

Mamuții lânoși nu erau tocmai dinozauri. Cu toate acestea, acești elefanți preistorici erau învecinați cu dinozauri. Oamenii de știință spun că aceștia ar putea fi clonați și readuși din dispariție.

9. A existat un „Pui minune”

A fost o vreme când dinozaurii și strămoșii de pui/rață împărțeau pământul, luptând pentru supraviețuire.

Oamenii de știință au identificat recent un craniu perfect conservat al unei păsări preistorice asemănătoare unui pui ca dovadă a istoriei lungi a acestor păsări. L-au numit „Wonderchicken”.

Era în mod clar mult mai mic și mai slab decât majoritatea tipurilor de dinozauri. Cu toate acestea, puiul a supraviețuit evenimentului de extincție care a ucis toți marii dinozauri. Aceasta dovedește că păsările sunt mai inteligente decât dinozaurii dispăruți.

10. Este posibil ca dinozaurii să fi fost pe cale de plecare înainte ca asteroidul să lovească Pământul

Asteroidul care a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani și a ucis toți dinozaurii ar fi putut grăbi un proces care avea deja loc. Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol cred că dinozaurii au fost în declin cu 10 milioane de ani înainte de evenimentul de extincție. Acest lucru pune vina declinului dinozaurilor atât pe un climat rece, cât și pe ecosistemele instabile cauzate de pierderea ierbivorelor.

Citește și 7 practici terifiante de înfrumusețare din istorie,

Sursă foto