7 practici terifiante de înfrumusețare din istorie Magazin

7 practici terifiante de înfrumusețare din istorie

Soluții chimice care ard straturi de piele de pe față. Suprimante ale apetitului care prezintă un risc de insuficiență cardiacă. Există o mulțime de practici cosmetice moderne care variază de la dureroase fizic la riscante din punct de vedere medical. Dar majoritatea nu se compară cu tehnicile de înfrumusețare din trecut. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Purtarea corsetelor pentru înfrumusețare

În anii 1800, invenția chingilor metalice le-a permis femeilor să-și strângă corsetele mai mult ca niciodată, consecințele medicale fiind acute.

Ca să fim sinceri, nu toate femeile și-au strâns corsetele până la rănire. Probabil că niciuna dintre ele nu a atins talia de 35 cm publicată în revistele de înfrumusețare din secolul al XIX-lea. Însă accesoriile erau adesea strânse atât de tare încât restricționau respirația femeilor.

Pe termen lung, purtarea corsetelor a provocat atrofia musculară, a deformat coșul toracic și a aliniat greșit coloana vertebrală. 

Utilizarea extremă a corsetului nu s-a limitat doar la femei, după cum indică coastele deformate ale unui englez din secolul al XIX-lea al cărui corp a fost excavat la începutul anilor 2000. Autorii studiului au considerat că este probabil un corset ortopedic. Au spus, totuși, că „utilizarea corsetului pentru înfrumusețare nu poate fi exclusă”.

2. Consumul de arsen pentru înfrumusețare

În secolul al XIX-lea și mai devreme, unii oameni, în principal în Stiria (o regiune care cuprindea părți ale Austriei și Slovaciei moderne), consumau arsen. Acest lucru pentru a „produce un ten înflorit, ochi strălucitori și o apariție de vigoare sexy.” Asta conform unui articol despre practica de înfrumusețare dintr-o revistă din 1857 .

Desigur, existau reguli de siguranță. Trebuia să o iei numai în timp ce luna crește și la început, puteai mânca doar o doză de mărimea unui bob de mei. Dacă ai lua mai mult de atât înainte de a dezvolta o toleranță, ai putea muri.

Odată ce ați început să consumați arsenic în mod regulat, totuși, dacă v-ați opri, ați suferi simptome dureroase de sevraj, cum ar fi vărsături și spasme musculare. 

De altfel, arsenicul interferează cu iodul necesar funcției tiroidiene. Astfel, consumul acestuia a dat oamenilor gușe.

3. Legarea picioarelor

Legarea picioarelor a fost o tradiție care a început la sfârșitul secolului al X-lea. A fost conceput pentru a transforma picioarele unei femei în „lotusuri aurii” de 8 cm. Aceasta prin plierea degetelor de la picioare și legarea lor strânsă.

Practica de înfrumusețare extrem de dureroasă a început când un copil avea vârsta cuprinsă între 3 și 4 ani și a continuat până la maturitate. Mersul balansat rezultat și picioarele asemănătoare păpușilor au fost considerate extrem de atractive și un criteriu de căsătorie vital al unei femei.

Acesta nu se limitează la trecutul îndepărtat. Legarea picioarelor nu a fost complet eliminată până la Revoluția Comunistă a Chinei din 1949. Există încă femei chineze în viață ale căror picioare erau legate în copilărie.

4. Aplicarea unei creme de față radioactive pentru față

La începutul secolului al XX-lea, produsele radioactive de consum erau la modă. Asta înainte ca lumea să știe despre riscurile radiației pentru sănătate.

În anii 1930, un medic întreprinzător numit Alfred Curie și-a valorificat asocierea cu faimoșii cercetători radioactivi, cu care cu siguranță nu era asociat defapt. Așa a lansat Tho-radia, un brand francez de produse cosmetice ale cărui produse prezintă substanțe chimice radioactive precum clorura de toriu și bromura de radiu.

Reclamele pentru crema sa de față susțineau că formula radioactivă ar putea stimula „vitalitatea celulară”, întări pielea, vindeca furunculele și cosurile, uniformiza roșeața și pigmentarea, șterge ridurile, oprește îmbătrânirea și ajută la păstrarea „prospețimii și strălucirii tenului.” Toate sunt pline de vitalitate și strălucire până când maxilarul cuiva se desprinde.

5. Picături pentru ochi din beladonă

Femeile italiene și, mai târziu, femeile din Anglia victoriană, își storceau picături de Belladonna în ochi pentru a-și dilata pupilele pentru un aspect izbitor, cu ochii mari, pe care îl credeau seducător.

Efectele secundare a practicii de “înfrumusețare” au inclus vedere neclară, vertij și dureri de cap. Și orbirea raportată ca urmare a utilizării sale extinse? Se considera justificat, atâta timp cât ai obținut ochii umezi ai unui bolnav de tuberculoză.

Ingredientul activ din Belladonna, atropina, este folosit și astăzi pentru a dilata ochii în timpul examenelor oftalmologice. Spre deosebire de picăturile cosmetice de beladonă din trecut, însă, versiunile moderne foarte diluate nu te vor orbi.

6. Utilizarea machiajului cu plumb pentru înfrumusețare

Anii 1700 au fost grei pentru ten, chiar dacă nu numărăm murdăria în care trăiau chiar și cei mai bogați oameni. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a existat variolă cu care să se lupte, aproximativ 400.000 de europeni mureau din cauza ei în fiecare an. Dacă ai avut norocul să supraviețuiești, boala a lăsat cicatrici severe.

Cel mai bun mod de a acoperi aceste urme și alte imperfecțiuni cosmetice a fost pudra de față din plumb. Atât bărbații, cât și femeile au profitat de ea. Este un lucru grozav, ieftin și ușor de făcut, acoperă bine imperfecțiunile și are un finisaj mătăsos. Totuși, chiar și atunci se știa că este extrem de toxic. Nu numai că a provocat inflamația ochilor, putregaiul dinților și chelie, dar a făcut și pielea să se înnegrească în timp. Așadar, oamenii au avut nevoie de mai multă pulbere nocivă pentru a obține fața, umerii și pieptul pur albi, care erau atât de la modă.

Și apoi a existat faptul că folosirea acestuia te poate ucide în cele din urmă.

7. Consumul de tenii

Această dietă controversată și capricioasă, care poate a existat sau nu, a fost nu numai periculoasă, ci și dezgustătoare.

La începutul anilor 1900, multe ziare raportau că femeile mâncau pastile cu ouă de tenii pentru a slăbi.

Ouăle de tenie ar fi eclozat și locuit în intestinul gazdei, consumând nutrienții care altfel ar fi digerați. Acest lucru menținea gazda subnutrită și slabă. 

Cu toate acestea, chiar și acum un secol, medicii se îndoiau că oamenii se vor supune acestui tip de durere pentru a arăta bine. În 1912, The Washington Post a publicat articolul „Pastile cu tenii pentru persoanele grase doar un zvon, spun experții”.

Citește și Istoria machiajului: din Egiptul Antic până în prezent.

Sursă foto