Erdogan cere, din nou, pedeapsa cu moartea în Turcia Actual

Erdogan cere, din nou, pedeapsa cu moartea în Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, la 14 ani după abolirea acestei măsuri. Între anii 1980 și 1984, un număr de 50 de bărbați, inclusiv 27 de activiști politici au fost executați de autoritățile turcești, fiind și ultimele astfel de execuții.

Aflat la înmormântarea unei femei și a fiului său de 11 luni, uciși în explozia unei bombe artizanale, Erdogan a declarat că va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea, dacă Parlamentul turc adoptă o lege în acest sens. Însă, o asemenea măsură ar opri procesul țării de aderare la Uniunea Europeană.

Toate țările europene au abolit pedeapsa capitală, cu o singură excepție: Belarus. Deseori numită „ultima dictatură a Europei”, în Belarus au fost executate două persoane în 2017 și peste 200 în 1990. La nivel mondial, China este considerată țara cu cele mai multe execuții capitale, pentru fapte penale precum proxenetism, mituirea unei persoane oficiale, crimă, trafic de droguri și fraude financiare, urmată de Iran, Irak, Arabia Saudită și America.

Cele mai recente țări care au renunțat la pedeapsa cu moartea sunt: Burkina Faso (2018), Guineea (2017), Benin (2016) și Madagascar (2015).

Potrivit Amnesty International, o organizație neguvernamentală internațională care promovează drepturile omului, anul trecut, s-au înregistrat aproximativ 993 de execuții (în scădere de la 1.032, câte au avut loc în 2016, și 1.634 în 2015) în 23 de țări. Cu toate acestea, cifrele reale sunt cu siguranță mult mai mari.

În 2017, Erdogan anunța că ar putea convoca un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea, la care s-a renunțat deoarece Uniunea Europeană nu este de acord cu această măsură.

(sursă foto: vestnikkavkaza)