Unele restaurante au introdus „taxa COVID”, datorită instabilității provocate de distanțarea socială. Acest tip de taxa este folosită SUA și este preluată de mai multe țări europene.
Poza cu o notă de plată de la un restaurant din București circulă pe internet deoarece conține o taxă în valoare de 5 lei, numită „TAXA COVID-19”.
Patronul restaurantului care a folosit această taxă a declarat pentru economica.net: „Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”.
Ce spune ANAF despre Taxa Covid
ANAF susține că taxa nu are niciun suport legal, dar că poate fi folosită dacă este comunicată clienților de la început.
„Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, prețul unui serviciu. Bineînțeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului și nu este aruncat la final, fără știința lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecția Consumatorilor”, au spus pentru ECONOMICA.NET surse din Fisc.
Patronii restaurantelor s-ar fi inspirat de la medicii stomatologi. Ei au fost primii care au venit cu o astfel de taxă, astfel că tarifele clinicilor care au tratat pacienții în perioada stării de urgență au crescut cu sume între 150 și 1.000 de lei, din cauza condițiilor restrictive impuse de autorități.
Citește și: Nivelul de vitamina D ar putea avea un rol în ratele de mortalitate cauzate de COVID-19