Nivelul de vitamina D ar putea avea un rol în ratele de mortalitate cauzate de COVID-19 Actual

Nivelul de vitamina D ar putea avea un rol în ratele de mortalitate cauzate de COVID-19

Vitamina D are mai multe funcții importante pentru organism. Dintre cele mai importante fac parte reglarea absorbției calciului și a fosforului și facilitarea funcționării normale a sistemului imunitar. Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D este importantă pentru creșterea normală și dezvoltarea oaselor și a dinților, precum și pentru îmbunătățirea rezistenței la anumite boli.

Vitamina D este produsă de organism în mod natural atunci când avem pielea expusă la soare, dar se poate obține și cu ajutorul anumitor alimente (pește, ouă, produse lactate) și suplimente. Această vitamina este atât de importantă pentru funcția imunitară, încât nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu o susceptibilitate crescută la infecții, boli și tulburări legate de imunitate. (sursă)

Limitele normale al cantității de vitamina D din organismul unei persoane sanatoase sunt cuprinse între 20 nanograme/ml si 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indica un deficit de această vitamină.

Conform Dr. Ray Schilling, pacienții care au murit din cauza coronavirusului au fost cei care aveau un nivel sanguin de vitamina D de 15 ng / ml sau mai puțin. Cei care supraviețuiesc au niveluri de sânge de vitamina D mai mari de 30 ng / ml.

Rezultatele cercetării desrpe Vitamina D condusă de Universitatea Northwestern

În urma unei cercetări condusă de Universitatea Northwestern, specialiștii au remarcat că pacienții din țări cu un nivel ridicat de mortalitate COVID-19, precum Italia, Spania și Marea Britanie, au avut niveluri mai scăzute de vitamina D în comparație cu pacienții din țări care nu au fost atât de grav afectate.

Vadim Backman de la Northwestern, cel care a condus cercetarea, și echipa sa au îneput să examineze nivelurile de vitamina D după ce au observat diferențele inexplicabile ale ratelor de mortalitate COVID-19 de la o țară la alta. Unii oameni au emis ipoteza că diferențele de calitate a sistemului medical, vârsta populației, numărul de testări efectuate sau diferite tulpini de coronavirus ar putea fi responsabile.

„Niciunul dintre acești factori nu pare să aibă un rol semnificativ”, a spus Backman. „Sistemul medical din nordul Italiei este unul dintre cele mai bune din lume. În schimb, am văzut o corelație semnificativa cu deficiența de vitamina D.”

Analizând datele publice despre pacienții de pe tot globul, Backman și echipa sa au descoperit o corelație puternică între nivelurile de vitamina D și furtuna de citokine – o afecțiune hiperinflamatorie cauzată de un sistem imunitar hiperactiv – precum și o corelație între deficiența de vitamina D și mortalitatea .

„Furtuna de citokine poate deteriora grav plămânii și poate duce la sindromul de detresă respiratorie acută și la moartea pacienților”, a spus Ali Daneshkhah, un asociat de cercetare postdoctorală în laboratorul lui Backman. „Aceasta este ceea ce pare să ucidă majoritatea pacienților cu COVID-19, nu distrugerea plămânilor de către virusul însuși. Este vorba de complicațiile provocate de focul direcționat greșit din sistemul imunitar.”

De aceea, Backman consideră că vitamina D joacă un rol major. Nu numai că îmbunătățește sistemul nostru imunitar, ci îl împiedică să devină periculos de hiperactiv. Acest lucru înseamnă că nivelurile sănătoase de vitamina D ar putea proteja pacienții împotriva complicațiilor severe, inclusiv decesul, provocate de COVID-19.

Backman spune că oamenii nu ar trebui să ia doze excesive de vitamina D, deoarece ar putea provoc efecte secundare negative. El declară că subiectul are nevoie de mult mai multe cercetări pentru a afla modul în care vitamina D ar putea fi utilizată cel mai eficient pentru a proteja oamenii împotriva complicațiilor provocate de coronavirus.

„Este greu de spus ce doză este cea mai benefică pentru COVID-19”, a spus Backman. „Cu toate acestea, este clar că deficiența de vitamina D este dăunătoare, și poate fi ușor abordată cu suplimentarea adecvată. Aceasta ar putea fi o altă cheie pentru a ajuta la protejarea persoanelor vulnerabile, cum ar fi pacienții afro-americani și vârstnici, care au deficit de vitamina D.”

Citește și: Legea privind orele de educație sexuală în școli, modificată de PNL și PSD

Sursă foto