Legea privind orele de educație sexuală în școli, modificată de PNL și PSD Actual

Legea privind orele de educație sexuală în școli, modificată de PNL și PSD

Legea care prevede introducerea orelor de educație sexuală în școli a fost modificată de PSD și PNL în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, notează Digi24. Aceste modificări prevăd schimbarea denumirii materiei din educație sexuală în educație sanitară, iar predarea va fi făcută doar cu acordul părinților.

Unitățile școlare au fost obligate prin lege să realizeze cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii. Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului le cere autorităţilor locale și instituţiilor publice sau private educaționale să deruleze în școli programe „în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Modificările legii privind orele de educație sexuală în școli, făcute pentru a înlătura anomaliile

Nicușor Halici (PSD) susține că modificările au fost aplicate pentru a înlătura „anomaliile” din predarea materiei de educație sexuală mai ales la clasele primare.

Au apărut anumite anomalii în aplicarea legii, cum apar de foarte multe ori în practică. Acum nu dorim decât s-o reglăm din punct de vedere, în primul rând, al noțiunii, pentru că educația sexuală avea o definiție sau o aplicare destul de limitată. «Sanitară» cuprinde și educația sexuală, pe de o parte. Pe de altă parte, nu puteam vorbi totuși la clasele primare de educație sexuală la clasa I, a II-a, a III-a. Am mai ajuns și în zona în care educația sexuală de foarte multe ori era predată și sub forma sexualității de transgen.”, a declarat pentru Digi24 președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Reacția USR: „Educaţia e cheia către o viaţă reuşită”

Reprezentanții USR consideră că parlamentarii PSD şi PNL dau dovadă de iresponsabilitate maximă în încercarea de a bloca o lege care ”încurajează prevenţia şi poate salva destine”.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că „Într-o lume modernă, educaţia e cheia către o viaţă reuşită. Să le negi copiilor dreptul la educaţie pentru sănătate, şi respectiv la educaţie sexuală, în baza unor frici medievale în situaţia în care informaţiile circulă în toate formele posibile pe orice ecran digital, este un gest de egoism şi iresponsabilitate tocmai pentru viitorul copiilor. Copiii se protejează prin informaţie şi educaţie, nu prin obscurantism şi frică. Această abordare ne-a adus în situaţia de a avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană”.

Citește și Schimbări în Capitală: nou proiect introdus de STB.

Sursă foto