Cele 10 reguli de aur pentru părinți ale pedagogului care a ales să moară lângă copiii orfani într-un lagăr nazist Magazin

Cele 10 reguli de aur pentru părinți ale pedagogului care a ales să moară lângă copiii orfani într-un lagăr nazist

Celebrul pedagog-erou, Janusz Korczak, a lăsat în scrierile sale cele mai importante reguli pentru părinți și relația acestora cu copiii. Pedagogul polonez Janusz Korczak este considerat un erou pentru că a ales în 1942 să moară alături de un grup de copii orfani, în lagărul nazist de la Treblinka, chiar dacă a avut șansa de a-și salva viața.

Cartea „Loving Every Child“ care cuprinde scrierile pedagogului, amintește de cele mai importante 10 reguli în relația părinte-copil, conform Montessori Nature. Regulile de aur ale lui Janusz Korczak ar trebui să fie respectate de toți părinții pentru a avea o relație sănătoasă cu copiii lor.

Cele 10 reguli de aur pentru părinți

1. Nu aştepta de la copilul tău să fie ca tine sau cum îţi doreşti tu să fie. Ajută-l să se dezvolte independent şi să devină el însuşi.

2. Nu cere de la copil răsplată pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dăruit viaţă, cum ar putea să-ţi mulţumească vreodată? El va dărui viaţă altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibilă a recunoştinţei.

3. Nu proiecta nemulţumirile tale asupra propriului copil pentru a nu avea o bătrâneţe amară. Căci ce semeni aia vei culege.

4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate şi nu-l neglija când întâmpină dificultăţi. Fiecăruia îi este oferită o viaţă căreia trebuie să-i facă faţă cu propriile puteri. Viaţa poate fi la fel de dificilă pentru el cum este şi pentru tine, ba poate chiar mai grea căci nu are experienţa pe care tu o ai deja.

5. Nu-l face să se simtă umilit!

6. Nu uita că cele mai importante întâlniri ale omului sunt întâlnirile cu propriii copii. Oferă-i atenţie maximă – nu ştii niciodată pe cine poţi întâlni în propriul copil.

7. Nu te învinovăţi dacă nu poţi face totul pentru copilul tău, dar ţine minte: pentru copil nu s-a făcut suficient în cazul în care nu s-a făcut tot posibilul.

8. Copilul este doar fructul cărnii şi al sângelui tău, nu este un tiran care îţi acaparează întreaga viaţă. 

9. Învaţă să iubeşti şi să ajuţi un copil străin. Niciodată nu te comporta cu unul străin cum nu ţi-ai dori să se comporte ceilalţi cu propriul tău copil.

10. Iubeşte-ţi copilul şi oferă-i sprijin în orice ipostază – netalentat, ghinionist, adult ratat. Vorbeşte cu el, fii prietenul lui, oferă-i siguranţă, fii fericit fiindcă copilul e o sărbătoare care încă se desfăşoară în viaţa ta.

Despre Janusz Korczak

Janusz Korczak a fost un medic pediatru și pedagog, cunoscut sub denumirea de Bătrânul Doctor. A fost unul dintre pionierii cercetărilor în domeniul dezvoltării și psihologiei copilului. Janusz Korczak era precursorul drepturilor copiilor și apărătorul egalității între copii. Acesta a inițiat un tribunal al copiilor la orfelinatul unde era director, iar copiii puteau depune plângeri la adresa profesorilor.

Janusz Korczak este cel care a creat prima revistă adresată copiilor care cuprindea materiale trimise de cei mici.

Citește și Căutăm vaccinul greșit: Ar trebui să vindecăm ura față de părinții și bunicii noștri.

Sursa foto