Este margarina mai sănătoasă decât untul? Actual

Este margarina mai sănătoasă decât untul?

Informația conform căreia margarina ar fi mai sănătoasă decât untul ne este prezentată foarte des în reclamele TV. Acest lucru creează confuzie în rândul populației, dar răspunsul este unul simplu.

Din start putem afirma că margarina nu este mai sănătoasă decât untul. Aceasta intră în rândul alimentelor procesate. Margarina conține uleiuri care sunt întărite în timpul procesului de fabricare. Astfel, se produc grăsimi care nu există în natură și pe care corpul nostru nu le poate descompune. Aceste grăsimi sunt foarte dăunătoare pentru organism, dar mai ales pentru vasele noastre de sânge. Cele mai dăunătoare grăsimi din margarina sunt cele produse din uleiul de floarea soarelui. Cu timpul însă, autoritățile au intervenit și le-au impus producătorilor de margarină ca produsul finit să conțină un număr redus de grăsimi procesate. Problema este că acestea nu au dispărut complet, încă  sunt prezente în produsul finit chiar dacă într-un număr mai mic iar nivelul nostru de toleranță pentru aceste grăsimi industriale este zero.

Untul în schimb, este un produs natural. Conține într-adevăr grăsimi, dar acestea sunt de origine naturală iar corpul nostru le recunoaște imediat și le poate descompune cu ușurință. Astfel, alegerea dintre margarină și unt ar trebui, așadar, să fie simplă, untul având câștig de cauză.

Doar că, alegând untul apare o problemă de cu totul altă natură. Agricultura industrială  fiind considerată vinovată pentru contribuția negativă la schimbările climatice. Vaca, animalul datorită căruia avem untul, dar și alte multe produse lactate gustoase, este cea care emit metan – un gaz puternic cu efect de seră, mult mai puternic decât dioxidul de carbon. Privită din acest unghi, aceasta informație ne-ar putea duce înapoi la consumul de margarină. Asta dacă nu locuim într-o fermă cu propriile noastre „vaci fericite” și ne facem singuri untul.

Foarte important de reținut este faptul că margarina, este compusă dintr-o mulțime de uleiuri complet nesănătoase. Autoritățile ar trebui să impună producătorilor etichete cu cât mai multe informații despre produs, așa încât să fim capabili să decidem singuri dacă este unul benefic pentru noi sau nu.

Citește și De ce sunt Instant Noodles considerați nesănătoși?

Sursa foto