Evenimentul istoric care nu poate fi nici astăzi explicat de oamenii de știință Actual

Evenimentul istoric care nu poate fi nici astăzi explicat de oamenii de știință

Evenimentul s-a petrecut acum 500 de ani, iar oamenii de știință încearcă și astăzi să afle ce s-a întâmplat cu adevărat.

În iulie 1518, s-a întâmplat ceva cu totul neașteptat în orașul Strasbourg. O gospodină, numită Troffea, a ieșit din casa ei pe stradă și a început să danseze. Soțul ei, dar și oamenii care treceau în acel moment pe lângă ea au observat că ceva este ciudat, doar că nimeni nu i-a acordat prea multă atenție.

Troffea, a dansat toată ziua și s-a oprit doar când a fost răpusă de epuizare și a adormit. A doua zi dimineața, imediat ce s-a trezit, a început să danseze din nou. De data aceasta însă, oamenii i-au acordat atenție, s-au înghesuit în jurul ei pentru a o urmări dansând fără muzică. Picioarele ei deveniseră deja învinețite și însângerate, dar nu părea că ar să vrea să se oprească din dans.

În următoarele 4 zile a început să se întâmple ceva și mai ciudat. Alți 34 de oameni au început să danseze continuu, iar în următoarele patru săptămâni, se spune că până la 400 de oameni au început să danseze necontrolat.

Fenomenul s-a petrecut vara, era caniculă și mureau aproximativ 15 oameni pe zi din cauza căldurii, deshidratării și epuizării. Cei care nu erau afectați direct de cele întâmplate, nu au știut ce să facă când și-au văzut vecinii dansând, țipând de durere și cerând ajutor. Dansatorii erau incapabili să-și oprească mișcările ucigașe.

Pentru a pune capăt acestei nebunii, primăria a cerut ajutorul medicilor locali care, în cele din urmă, i-au diagnosticat pe bieții dansatori ca având „sânge fierbinte”. Creierul se supraîncălzește, provocând nebunie. Doctorii nu au putut să-i vindece deoarece oamenii nu au putut să stea nemișcați suficient de mult pentru ca doctorii să le scoată o cantitate din sânge.

Văzând că nu-i poate salva, primăria a luat altă decizie, au angajat muzicieni și au adus mai mulți oameni în oraș pentru a organiza o petrecere cu scopul de a obosi dansatorii. În primă fază părea că a început să funcționeze deoarece mișcările dansatorilor au devenit mai lente, doar că muzicienii au decis să schimbe tempo-ul cântând melodii pline de viață, făcându-i pe săteni să crească din nou ritmul mișcărilor.

Când au realizat că nici așa n-au putut să-i potolească au tras concluzia că nu este vorba despre „sânge fierbinte”, ci despre ceva mult mai rău… un blestem asupra orașului din cauza păcătoșilor și a păcatelor săvârșite în acest oraș.

Noul plan a fost să închidă toate bordelurile și să-i scoată din oraș pe cei pe care îi considerau păcătoși. Au devenit atât de disperați încât au interzis și muzica și dansul în oraș. Doar că nici acest lucru nu i-a împiedicat pe cei afectați să se oprească din dans. Fenomenul a durat până în septembrie 1518.

Nici în ziua de astăzi, nimeni nu a reușit să afle care a fost cauza acestui fenomen. S-a încercat găsirea unui răspuns prin diferite teorii, precum isteria în masă provocată de sărăcia extremă și superstiția în jurul Sfântului Vitus, despre care se credea că i-a blestemat. În mod surprinzător, fenomenul s-a repetat de mai multe ori, în toată Europa în 1247, 1278, 1375, 1381, 1428 existând probabil și chiar mai multe doar că nu au fost documentate.

Citește și Evenimente istorice uimitoare care nu au fost predate la școală.

Sursa foto