Experiment: Muncă grea pentru românii angajați în Germania la cules de căpșuni Actual

Experiment: Muncă grea pentru românii angajați în Germania la cules de căpșuni

Experimentul social care arată cât de grea este munca angajaților la cules de căpșuni la fermele din străinătate a fost făcut de o jurnalistă germană. Jurnalista Regine Ounas-Kräusel a lucrat pentru o perioadă ca muncitor sezonier într-o fermă de căpșuni din Fischingen, relatează Digi24. Munca realizată în această fermă este făcută în mare parte de români și de polonezi.

Cum arată o zi de muncă la ferma din Germania?

Ajung la lucru la ora 7:00, dar Cristina Tatarici și colegii ei din România au ajuns deja de la 6:00. Un «Bună dimineața» prietenos, un scurt «Ce faci?», apoi o întreb unde ar trebui să muncesc azi. Cristina coordonează. Este prietenoasă, chiar dacă la început era sceptică”, a povestit Regine pentru Weiler Zeitung.

Jurnalista povestește că primele zile au fost un calvar pentru ea. „Am lucrat alternativ: când în picioare, când în genunchi. Cu toate că fac jogging și gimnastică, munca la câmp este grea. Recunosc că această muncă poate fi făcută doar de către oamenii experimentați din Europa de Est“, a spus ea.

Jurnalista germană a aflat de la românii angajați că aceștia aleg să muncească acolo pentru că salariile sunt mai mari decât în România, chiar munca este grea.

Concluzia experimentului: munca este mult mai grea decât pare

Jurnalista Regine Ounas-Kräusel care s-a pus în rolul muncitorilor sezonieri susține că munca de culegător de căpșuni este mult mai grea decât pare. Ea consideră că „doar oamenii experimentați din Europa de Est” o pot face. Pe lângă condițiile grele de lucru pentru cei angajați la cules de căpșuni, se adaugă și cel mai dur aspect – dorul de casă și de familie.

Citește și Este legală taxa Covid aplicată de unele restaurante?

Sursa foto