Favipiravir, medicament folosit pentru formele ușoare de covid Actual

Favipiravir, medicament folosit pentru formele ușoare de covid

Potrivit Mediafax, Ministerul Sănătății a anunțat că analizează posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare pentru acest medicament, în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România. Aceasta va permite administrarea Favipiravir în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă.

Conform ANM, tratamentul cu Favipiravir este inclus în protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2,
aprobat în România, fiind utilizat în tratamentul COVID-19 în afara indicațiilor aprobate (utilizare off-label).

„După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de boli infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, se recomandă ca medicamentul Favipiravir să fie administrat în formele ușoare și medii de infecție cu corornavirus în prima săptămână de boală. Comisia de specialitate de boli infecțioase consideră poate fi eliberat doar în spital și ambulatoriu, la recomandarea medicilor, numai cu prescripție medicală.

Citește și Aspirina, posibil tratament pentru unele forme de cancer la sân.

Sursa foto