Guvernul britanic nu va mai oferi împrumuturi pentru studii românilor Actual

Guvernul britanic nu va mai oferi împrumuturi pentru studii românilor

Veste proastă pentru tinerii care doresc să studieze în Marea Britanie: guvernul britanic nu mai oferă împrumuturi de studii pentru studenții din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

Începând cu anul academic 2021-2022, studenții din Uniunea Europeană nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental de studii oferit de Marea Britanie, potrivit anunțului oficial din 23 iunie.

Edupedu.ro a stat de vorbă cu Simon Parker, profesor britanic stabilit de aproape 20 de ani în România care a pregătit sute de tineri români pentru admiterea la universitățile britanice. Acesta le-a vorbit despre condițiile în care se va putea studia în Marea Britanie de anul viitor.

„Mai multe universități, în special din Scoția, au transmis că studenții europeni vor trebui să plătească aceleași taxe pe care le plătesc în prezent studenții internaționali. Însă, majoritatea instituțiilor de învățământ superior încă nu s-au decis care vor fi taxele pentru studenții europeni de anul viitor. Problema este că nu există un cadru legislativ care să permită o taxare mai mică a unui student european față de un student din India, spre exemplu. În acest context, se poate spune că ar fi vorba de discriminare”, a spus Parker.

Românii care doresc să studieze în Marea Britanie vor trebui să-și plătească singuri taxa anuală sau să facă rost de un împrumut din alte surse pentru a acoperi costurile. Mai mult decât atât, taxa unică de 9.250 de lire sterline care există acum la toate universitățile britanice pentru studenții europeni nu va rămâne aceeași. În funcție de ceea ce oferă sau de prestigiul lor academic, universitățile pot cere taxe diverse. Așadar, Oxford sau Cambridge ar putea costa la fel de mult ca universitățile americane din Ivy League, adică zeci de mii de euro pe an.

Cei care studiază deja în Marea Britanie vor avea în continuare acces la împrumutul guvernamental obținut până își termină studiile și vor avea aceleași taxe de studii, spune profesorul Simon Parker.

Interviul integral poate fi citit aici.

Citește și: Meseriile viitorului. Joburi bine plătite.

Sursă foto