Informația pe care lumea o crede adevărată. Legenda vine din Evul Mediu. Actual

Informația pe care lumea o crede adevărată. Legenda vine din Evul Mediu.

Mass media sau chiar persoanele apropiate ne prezintă anumite informații pe care adesea le acceptăm ca fiind adevărate. Unele dintre ele din Evul Mediu. Spre surprinderea multora, acestea sunt simple invenții care au trecut de la o generație la alta.

Mulți oameni oameni din zilele noastre cred că majoritatea celor care au trăit în Evul Mediu au murit tineri. Foarte puțini au fost cei care au ajuns la vârste de peste 70 sau 80 de ani. Acest lucru nu este deloc adevărat. Mortalitatea infantilă a fost mare, într-adevăr. Existau șanse mari de moarte precoce. Dar în momentul în care tinerii depășeau o anumită vârstă, aveau șanse foarte mari să trăiască până la șaptezeci sau chiar optzeci de ani.

Un bun exemplu în acest sens este Eleonora din Aquitania, mama regilor englezi Ioan și Richard Inimă de Leu. Eleanora s-a căsătorit de două ori și a supraviețuit unui număr de zece nașteri (!). Aceasta într-un timp în care nașterea era adesea cauza principală de deces pentru femeile tinere. Ea a ajuns să-i vadă pe doi dintre fiii ei regi. Și a murit în anul 1204, la vârsta de 82 de ani, fiind multiplă stră-străbunică.

Un alt exemplu este marele cavaler William Marshall care a trăit până la 72 de ani. Acest lucru s-a întâmplă în ciuda numeroaselor răni suferite în luptă și a unei vieți foarte stresante, petrecută mare parte călare, atacând armatele inamice. Mai mult, în copilărie a fost ținut ostatic, timp în care a fost amenințat de un lord rival că îl va împușca. Practic, o viață deloc ușoară, și totuși a ajuns la șaptezeci de ani!

Există de fapt un număr destul de mare de exemple, de personaje istorice care au trăi vieți îndelungate. Aș susține că un nobil din Evul Mediu a trăit adesea la fel de mult ca un nobil din Anglia victoriană a secolului al XIX-lea. Și chiar și un țăran, dacă avea noroc și scăpa de foametea sau ciumă, putea trăi cu ușurință până la 70 sau 80 de ani.

Citește și Darja Saltykowa, cea mai brutală femeie din istoria Rusiei.

Sursa foto