Medalii din deșeuri reciclate la JO de la Tokyo Sport

Medalii din deșeuri reciclate la JO de la Tokyo

Toate medaliile de la Jocurile Olimpice și Paralimpice de vară din 2020, evenimente care se vor desfășura în Tokyo, vor fi realizate din deșeuri electronice reciclate, spun organizatorii. Proiectul a fost demarat în 2017 cu scopul de a colecta suficiente deșeuri electronice, inclusiv smartphone-uri vechi și laptopuri. Tokio 2020 va fi prima ediție a JO unde medaliile de aur vor fi create în întregime din material recuperat din device-uri.

Scopul este de a colecta 30,3 kilograme de aur, 4.100 kilograme de argint și 2.700 kilograme de bronz necesare pentru cele 5.000 de medalii ce vor fi oferite la Jocurile Olimpice, iar organizatorii au declarat că sunt pe cale să atingă aceste obiective până în luna martie a acestui an. Ținta stabilită pentru bronz a fost atinsă în luna iunie, în timp ce pentru aur și argint s-au adunat peste 90%, respectic 85% încă din octombrie.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor prezenta noile medalii în cursul acestui an.

 Metalul reciclat a fost colectat de la publicul japonez. Până în noiembrie 2018, au fost colectate 47.488 de tone de dispozitive aruncate, iar oamenii au donat încă cinci milioane de telefoane folosite unui furnizor local de telefonie.

„Se estimează că metalul necesar pentru fabricarea tuturor medaliilor care vor fi înmânate sportivilor la Jocurile Olimpice și Paralimpice de vară poate fi extras din dispozitivele deja donate”, au declarat organizatorii.

Aproximativ 650.000 de tone de deșeuri electronice sunt generate anual, în Japonia. Țara are legi care asigură colectarea și reciclarea de deșeuri, inclusiv de electronice. Cu toate acestea, doar aproximativ 100.000 de tone de deșeuri electronice sunt reciclate.

La Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, peste 30% din argintul și bronzul folosit în medalii a provenit din materiale reciclate, precum oglinzi și folii pentru radiografii.

(sursă foto: engadget)