Mercurul este o neurotoxină, iar intoxicarea cu acesta este extrem de periculoasă.
Mercurul este singurul metal care devine lichid dacă crește temperatura. Se găsește în sol, aer și apă, iar expunerea pe termen lung la acesta poate cauza probleme grave de sănătate.
Cei mai expuși pericolului intoxicării cu mercur sunt copiii aflați în primele luni de viață.
Contactul cu o cantitate mare de mercur pentru o perioadă scurtă de timp, duce imediat la simptome acute. De asemenea, expunerea pe termen lung la acest element poate duce la simptome cronice. În trecut, cei care aveau anumite profesii spre exemplu, profesia de pălărier, se aflau în pericol mare de intoxicare.
Bieții pălărieri au fost nevoiți să folosească compuși de mercur pentru a putea tăbăci pielea din care se făceau pălăriile, ceea ce, din păcate, și-a lăsat amprenta pe termen lung asupra sănătății lor și ducea uneori la nebunie. În Anglia se spunea despre pălărieri că sunt nebuni.
Astăzi, întâlnim mercurul în baterii, în anumite implanturi dentare, sub formă de obturații cu amalgam sau în diverse aparate de măsurare (barometre, manometre, tensiometre, termometre clinice etc.).
La nivelul UE, producția de neoane reprezintă aproximativ 0,9 la sută, iar producția de lămpi fluorescente compacte (așa-numitele „lămpi economice”) aproximativ 0,5 la sută din consumul anual de mercur. Urme de mercur pot fi găsite și în alimente, în special la peștii mai mari.
De exemplu, mercurul din carnea de pește trebuie să se mențină la limita de 1 mg/kg (știuca, tonul sau bibanul). Dar în realitate, este posibil ca o persoană care mănâncă regulat pește să consume anual mai mult mercur din carnea de pește decât conține un bec economic. Acest lucru poate duce la intoxicație, simptome acute, cât și cronice.
Cu cât un pește este mai în vârstă, cu cât este mai sus în lanțul trofic, cu atât este mai mare riscul ca acesta să conțină mult mercur.
Există mai mulți factori care determină impactul mercurului asupra sănătății, ca de exemplu:
- Vârsta
- Durata expunerii;
- Căile de intrare in contact cu organismul (mucoase, bucale, respiratorii)
Cum afectează mercurul organismul?
Vaporii metalici de mercur (de exemplu, din termometrele cu mercur sparte) intră cu ușurință în organism prin plămâni și se duc către creier. Simptomele intoxicației acute cu vapori de mercur sunt similare cu pneumonia. Tuse, dificultăți de respirație și febră.
Expunerea constantă, pe termen lung, la vaporii de mercur poate provoca, de asemenea, următoarele simptome:
- tremur
- salivație crescută
- gust de metal în gură
Lista simptomelor pe care le poate provoca mercurul este nesfârșită. Ar putea apărea depresie, dificultăți de concentrare și multe simptome fizice, cum ar fi dureri de cap și dureri de dinți.
Din fericire, utilizarea compușilor sau a produselor care conțin mercur este din ce în ce mai restricționată. Există de asemenea suficiente alternative care nu prezintă niciun risc pentru sănătatea noastră.
Citește și 3 lucruri pe care aspectul mâinile l-ar putea spune despre sănătatea rinichilor.