Moderna și Pfizer: care este diferența dintre cele două vaccinuri? Actual

Moderna și Pfizer: care este diferența dintre cele două vaccinuri?

În momentul de față, în Uniunea Europeană, Moderna și Pfizer sunt cele două vaccinuri utilizate împotriva COVID-19. Cele două variante de vaccin sunt foarte asemănătoare, însă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a publicat un document în care explică diferențele dintre cele două.

Moderna și Pfizer
Sursă foto

Asemnări între Moderna și Pfizer:

Cele două vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Astfel, prin acest tip de vaccin, coprul învață să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

Cele două vaccinuri au aproximativ același procent de eficiență în prevenirea bolii COVID-19. În cazul Pfizer, acesta este de 95% , în timp ce în cazul vaccinului Moderna este de 94.1%.

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Pfizer la un interval de 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Reacțiile adverse sunt similare pentru ambele vaccinuri: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră sau tumefierea ganglionilor limfatici.

Deosebiri între cele două vaccinuri:

Vaccinul Moderna este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 18 ani, în timp ce vaccinul Pfizer este aprobat începând cu vârsta de 16 ani.

În ceea ce privește distribuirea, vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Pfizer trebuie stocat la -80°C. După decongelare, vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul Pfizer este stabil 5 zile la 2-8°C.

Vaccinul Moderna este gata pentru utilizare, în timp ce vaccinul Pfizer necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat. De asemenea, fiecare flacon de Pfizer conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de Moderna conține 10 doze.

Conform medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, decizia referitoare la ce de vaccin va fi administrat fiecărei persoane în parte „va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare, ținând cont de disponibilitate”.

Citește și Pașaportul de vaccinare digital este în dezvoltare.

Sursa foto