Moringa oleifera a fost lăudată pentru beneficiile sale pentru sănătate de mii de ani.
Este foarte bogat în antioxidanți sănătoși și compuși bioactivi ai plantelor.
Până în prezent, oamenii de știință au investigat doar o fracțiune din numeroasele sale beneficii pentru sănătate.
Citește mai departe pentru a le afla.
1. Moringa oleifera este foarte nutritivă
Moringa oleifera este un copac destul de mare originar nordului Indiei.
Are o varietate de nume. De exemplu, copacul cu tambur, hreanul sau copacul cu ulei de ben.
Aproape toate părțile copacului sunt consumate sau utilizate ca ingrediente în medicamentele tradiționale pe bază de plante.
Acest lucru se aplică în special frunzelor și păstăilor. Ele sunt consumate în mod obișnuit în părți din India și Africa.
Frunzele de moringa sunt o sursă excelentă de multe vitamine și minerale. 21 de grame de frunze proaspete, tocate conțin 2 grame de proteine, vitamina B6, vitamina C, fier, riboflavină (B2), vitamina A (din betacaroten) și magneziu.
În țările occidentale, frunzele uscate sunt vândute ca suplimente alimentare, sub formă de pulbere sau capsule.
Comparativ cu frunzele, păstăile sunt în general mai scăzute în vitamine și minerale. Cu toate acestea, sunt excepțional de bogate în vitamina C. 100 de grame de păstăi proaspete, feliate conțin 157% din necesarul zilnic.
Dieta oamenilor din țările în curs de dezvoltare este uneori lipsită de vitamine, minerale și proteine. În aceste țări, Moringa oleifera poate fi o sursă importantă de mulți nutrienți esențiali.
Cu toate acestea, există un dezavantaj. Frunzele de moringa pot conține, de asemenea, niveluri ridicate de antinutrienți, care pot reduce absorbția mineralelor și a proteinelor.
Un alt lucru de reținut este că administrarea suplimentelor de Moringa oleifera în capsule nu va furniza un număr mare de substanțe nutritive.
Cantitățile sunt neglijabile în comparație cu ceea ce se consumă într-o dietă echilibrată bazată pe alimente integrale.
2. Moringa oleifera este bogată în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care acționează împotriva radicalilor liberi din organism.
Nivelurile ridicate de radicali liberi pot provoca stres oxidativ, care este asociat cu boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.
În frunzele Moringa oleifera s-au găsit mai mulți compuși antioxidanți din plante. Pe lângă vitamina C și beta-caroten, acestea includ:
- Quercetin. Acest antioxidant puternic poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
- Acid clorogenic. Găsit în cantități mari în cafea, acidul clorogenic poate ajuta la moderarea nivelului de zahăr din sânge după mese.
Un studiu efectuat la femei a constatat că consumul a 7 grame de pulbere de frunze de moringa în fiecare zi timp de trei luni a crescut semnificativ nivelul de antioxidanți din sânge.
Extractul de frunze de moringa poate fi folosit și ca conservant alimentar. Crește durata de valabilitate a cărnii prin reducerea oxidării.
3. Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Glicemia ridicată poate fi o problemă gravă de sănătate. De fapt, este principala caracteristică a diabetului.
În timp, nivelurile ridicate de zahăr din sânge cresc riscul multor probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă. Din acest motiv, este important să mențineți zahărul din sânge în limite sănătoase.
Mai multe studii au arătat că Moringa oleifera poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Cu toate acestea, majoritatea dovezilor se bazează pe studii pe animale. Există doar câteva studii bazate pe oameni.
Un studiu efectuat pe 30 de femei a arătat că administrarea a 7 grame de pulbere de frunze de moringa în fiecare zi timp de trei luni a redus nivelul de zahăr din sânge cu 13,5%, în medie.
Un alt mic studiu efectuat pe șase persoane cu diabet a constatat că adăugarea a 50 de grame de frunze de moringa la o masă a redus creșterea glicemiei cu 21%.
Oamenii de știință consideră că aceste efecte sunt cauzate de compuși vegetali precum izotiocianații.
4. Poate reduce inflamația
Inflamația este răspunsul natural al organismului la infecții sau leziuni.
Este un mecanism de protecție esențial, dar poate deveni o problemă majoră de sănătate dacă continuă pe o perioadă lungă de timp.
Inflamația susținută este legată de multe probleme cronice de sănătate, inclusiv boli de inimă și cancer.
Majoritatea fructelor, legumelor, ierburilor și condimentelor întregi au proprietăți antiinflamatoare. Cu toate acestea, gradul în care pot ajuta depinde de tipurile și cantitățile de compuși antiinflamatori pe care îi conțin.
Oamenii de știință cred că izotiocianații sunt principalii compuși antiinflamatori din frunzele, păstăile și semințele de moringa.
Dar, până acum, cercetările s-au limitat la studii pe eprubete și pe animale.
5. Moringa poate reduce colesterolul
Colesterolul ridicat a fost legat de un risc crescut de boli de inimă.
Din fericire, multe alimente vegetale pot reduce eficient colesterolul. Acestea includ semințe de in, ovăz și migdale.
Atât studiile pe animale, cât și pe cele umane au arătat că Moringa oleifera poate avea efecte similare de scădere a colesterolului.
6. Moringa oleifera poate proteja împotriva toxicității arsenice
Contaminarea cu arsen a alimentelor și a apei este o problemă în multe părți ale lumii. Anumite tipuri de orez pot conține niveluri deosebit de ridicate.
Expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de arsenic poate duce la probleme de sănătate în timp.
De exemplu, studiile au legat expunerea pe termen lung de un risc crescut de cancer și boli de inimă.
Interesant este faptul că mai multe studii efectuate la șoareci și șobolani au arătat că frunzele și semințele Moringa oleifera pot proteja împotriva unora dintre efectele toxicității arsenice.
Citește și Nuca de cocos: Top 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății.