Nuca de cocos: Top 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Nuca de cocos: Top 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Nuca de cocos este fructul cocotierului (Cocos nucifera).

Se folosește pentru apă, lapte, ulei și miez.

Nucile de cocos sunt cultivate în regiunile tropicale de mai bine de 4.500 de ani. Recent au crescut în popularitate pentru aroma, utilizările culinare și potențialele beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Nuca de cocos este foarte nutritivă

Spre deosebire de multe alte fructe care au un conținut ridicat de carbohidrați, nucile de cocos furnizează în principal grăsimi.

De asemenea, conțin proteine, mai multe minerale importante și cantități mici de vitamine B. Cu toate acestea, nu reprezintă o sursă semnificativă de majoritatea celorlalte vitamine.

Mineralele din nuca de cocos sunt implicate în multe funcții ale corpului. Sunt deosebit de bogate în mangan. Acest lucru este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru metabolismul glucidelor, proteinelor și colesterolului.

De asemenea, sunt bogate în cupru și fier. Acest lucru ajută la formarea celulelor roșii din sânge, asemenea seleniului, un important antioxidant care protejează celulele.

O mare parte din grăsimea din nuca de cocos este sub formă de trigliceride cu lanț mediu (MCT).

Organismul metabolizează MCT diferit de alte tipuri de grăsimi. Sunt absorbite direct din intestinul subțire și utilizate rapid pentru energie.

O analiză a beneficiilor MCT la persoanele cu obezitate a constatat că aceste grăsimi pot favoriza pierderea de grăsime corporală atunci când sunt consumate în locul grăsimilor saturate cu lanț lung din alimentele de origine animală.

2. Poate beneficia sănătății inimii

Studiile au constatat că persoanele care locuiesc pe insulele polineziene și mănâncă frecvent nuci de cocos au rate mai mici de boli de inimă decât cele care urmează o dietă occidentală.

Cu toate acestea, polinezienii nativi mănâncă și mai mult pește și alimente mai puțin procesate. Deci, nu este clar dacă aceste rate mai mici se datorează consumului de nucă de cocos sau altor aspecte ale dietei lor.

Un alt studiu efectuat pe 1.837 de femei filipineze a constatat că cei care au consumat mai mult ulei de nucă de cocos nu numai că au un nivel mai ridicat de colesterol HDL (bun). De asemenea, au un nivel mai ridicat de colesterol LDL (rău) și trigliceride.

În general, a concluzionat că uleiul de cocos are un efect neutru asupra nivelului de colesterol.

Consumul de ulei de nucă de cocos virgin extras din miezul uscat al nucii poate reduce grăsimea din burtă. Acest lucru este benefic în special, deoarece excesul de grăsime abdominală crește riscul de boli de inimă și diabet.

Un studiu efectuat pe 20 de persoane cu obezitate a constatat că dimensiunea taliei participanților de sex masculin a scăzut în medie cu aproximativ 3 cm după ce au consumat zilnic 30 ml de ulei de cocos virgin timp de 4 săptămâni. Participantele de sex feminin nu au experimentat o reducere semnificativă.

Cu toate acestea, într-un studiu mai lung, femeile care au consumat zilnic 30 ml de ulei de nucă de cocos rafinat timp de 12 săptămâni au avut în medie o reducere de 1,4 cm în măsurarea taliei.

3. Nuca de cocos poate favoriza controlul glicemiei

Nuca de cocos este săracă în carbohidrați și bogată în fibre și grăsimi. Deci, poate ajuta la stabilizarea zahărului din sânge.

Un studiu la șobolani a constatat că nuca de cocos a avut efecte antidiabetice, posibil datorită conținutului său de arginină. Arginina este un aminoacid important pentru funcționarea celulelor pancreatice. Acestea eliberează hormonul insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge.

Când șobolanii cu diabet au fost hrăniți cu proteine obținute din miez de nucă de cocos, zahărul din sânge, nivelul insulinei și alți markeri ai metabolismului glucozei erau mult mai buni decât cei care nu consumau aceste proteine.

În plus, celulele beta din pancreasul lor au început să producă mai multă insulină. Acesta este un hormon care ajută la reglarea zahărului din sânge. Cercetătorii au suspectat că funcția îmbunătățită a celulelor beta se datorează și cantităților mari de arginină găsite în nuca de cocos.

Conținutul ridicat de fibre din miezul nucii de cocos poate ajuta, de asemenea, la încetinirea digestiei și la îmbunătățirea rezistenței la insulină. Acest lucru poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

4. Nuca de cocos conține antioxidanți puternici

Miezul nucii de cocos conține compuși fenolici. Aceștia sunt antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor de daunele oxidative. Principalii compuși fenolici identificați includ:

  • acid galic
  • acid cafeic
  • acid salicilic
  • acid p-cumaric.

Testele de laborator pe miezul nucii de cocos au arătat că are activitate antioxidantă și de eliminare a radicalilor liberi.

Polifenolii din acesta pot preveni oxidarea colesterolului LDL (rău). Acestea fac mai puțin probabil să se formeze plăci în artere care pot crește riscul de boli de inimă.

Unele studii pe eprubete și animale au arătat, de asemenea, că antioxidanții găsiți în uleiul de cocos pot ajuta la protejarea celulelor de daunele și moartea cauzate de stresul oxidativ și chimioterapie.

5. Este ușor de adăugat în dietă

Fulgi sau rasă, această nucă adaugă o aromă plăcută preparatelor sărate. Textura și aroma sa funcționează bine în curry, tocană de pește, mâncăruri din orez sau chiar pe creveți.

Rețineți că unele mărci conțin zahăr adăugat, pe care este posibil să nu le doriți pentru mâncăruri sărate. Asigurați-vă că verificați eticheta ingredientelor.

Nuca de cocos rasă este excelentă pentru coacere și adaugă o notă de dulceață naturală și umiditate fursecurilor și brioșelor.

Un strop de nucă de cocos crudă adaugă o anumită textură și aromă tropicală făinii de ovăz. Amestecat în budincă sau iaurt, este, de asemenea, un stimulent delicios pentru calorii pentru cineva care dorește câștige greutate.

Făina de cocos este folosită la coacere ca înlocuitor pentru făina de grâu. Este fără gluten, fără nuci și este o opțiune populară pentru oricine evită carbohidrați.

Deoarece nu conține cereale, făina este bună și pentru cei care țin dieta paleo, care nu permite produse din cereale precum făina obișnuită de grâu.

Cu toate acestea, făina de nucă de cocos este cel mai bine folosită în rețetele testate. Nu va crește ca făina de grâu și absoarbe mai mult lichid decât alte tipuri de făină.

În plus, uleiul de nucă de cocos este o grăsime delicioasă stabilă la căldură, care poate fi utilizată la coacere, sote sau prăjire.

Citește și Apa de cocos: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto