NASA: cel mai apropiat asteroid observat lângă Pământ Actual

NASA: cel mai apropiat asteroid observat lângă Pământ

NASA a anunțat că, în weekend, un asteroid a înregistrat un record în ceea ce privește apropierea față de Pământ. A fost detectat duminică și este cel mai apropiat asteroid observat vreodată în deplasare pe lângă planeta noastră.

NASA asteroid
Sursa foto

„Este cu adevărat interesant de văzut un asteroid mic care se apropie atât de mult, pentru ca se poate observa cum gravitaţia Pământului îi curbează traiectoria”, a declarat Paul Chodas, directorul Centrului pentru studierea obiectelor din apropierea Pământului, din cadrul NASA. „Calculelor noastre arată că asteroidul a făcut un viraj de 45 de grade din cauza planetei noastre”, a adăugat el.

Asteroidul a trecut pe deasupra Oceanului Indian, duminică, la ora 4:08 GMT, cu o viteza de 12,3 kilometri pe secundă, puțin mai lent decât media. Acesta a avut o dimensiune de 3 până la 6 metri, foarte mic, conform standardelor.

Cel mai apropiat asteroid fără impact

Denumit 2020 QG, a intrat în cărțile de înregistrare ca fiind cel mai apropiat asteroid fără impact. Dacă s-ar fi ciocnit cu planeta noastră, asteroidul nu ar fi provocat pagube. Totuși, prin dezintegrarea sa în atmosfera terestră s-ar fi produs o minge de foc, după cum arată comunicatul emis de Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA.

Conform Agerpres, asteroidul a fost reperat la şase ore după trecerea sa, de Zwicky Transient Facility, un telescop de la Observatorul Palomar de la Universitatea Caltech din California, sub forma unei linii lungi şi luminoase pe cer.

Sursa foto

După estimările NASA, există sute de milioane de asteroizi de dimensiunea QG 2020 care trec. Sunt extrem de greu de descoperit până când ajung foarte aproape de Pământ. Marea majoritate a asteroizilor trec în siguranță, la distanțe mult mai mari – de obicei mult mai departe decât Luna.

NASA localizează și monitorizează asteroizii care ar putea deveni o amenințare pentru planeta noastră.

Citește și Ciupercile găsite la Cernobîl ar putea proteja astronauții

Sursa foto