Ciupercile găsite la Cernobîl ar putea proteja astronauții Actual

Ciupercile găsite la Cernobîl ar putea proteja astronauții

Recent, un experiment a arătat că ciupercile găsite la Cernobîl ar putea reduce cantitatea de radiații cosmice. Astronauții de pe Stația Spațială Internațională ar putea fi protejați în timpul călătoriilor în spațiu.

ciupercile găsite la cernobîl
Sursa foto

În afara magnetosferei Pământului, astronauții sunt expuși la niveluri ridicate de radiații cosmice. Acestea pot pătrunde în țesuturi și pot duce la îmbolnăviri sau chiar la moarte. Protejarea acestora în timpul călătoriilor cosmice este esențială.

În urma unor cercetări a unor studenți, s-a demonstrat că ciupercile găsite la Cernobîl ar putea oferi protecția necesară. De asemenea, sunt un material mult mai ieftin și mai ușor de transportat în spațiu. „Ceea ce este uimitor la aceaste ciuperci este că e nevoie doar de câteva grame pentru a funcționa, se înmulțesc și se vindecă singure. Astfel că, chiar dacă ar există un val de radiații puternic, ele vor crește din nou în câteva zile”, a spus coautorul studiului Nils Averesch de la Stanford University, California.

În acest moment, studiul arată câteva rezultate promițătoare. Totuși, este necesară o examinare aprofundată înainte de punerea acestuia în aplicare. Momentan, ciuperca nu a putut fi cultivată în aer liber din cauza temperaturilor reci de pe Marte și din cauza necesității suplimentare de apă a acesteia.

Cernobîl, cel mai grav accident nuclear

cernobîl
Sursa foto

În urmă cu 34 de ani, pe data de 26 aprilie 1986, exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, fiind cel mai grav accident din istoria nucleară civilă. 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns în atmosferă, ajungând prin curenții de aer pe distanţe imense.

„Cernobîl” a devenit și cel mai popular serial din lume. Producția HBO, prezintă realist catastrofa nucleară care a avut loc în 1986, proporțiile dezastrului și drama umană. „Cernobîl” arată povestea a oamenilor care au făcut sacrificii incredibile pentru a salva Europa de un dezastru de neimaginat.

Citește și 8 filme care au avut ca platou de filmare locații din România

Sursa foto