NASA și Nokia vor construi prima rețea 4G pe Lună din istorie Business

NASA și Nokia vor construi prima rețea 4G pe Lună din istorie

NASA a atribuit un contract în valoare de 14,1 milioane de dolari către Nokia pentru construcția primei rețele 4G pe Lună din istorie, informează CNN. Reţeaua 4G produsă de Nokia le va permite astronauţilor să efectueze o serie de activităţi, inclusiv să aibă acces la apeluri de voce şi video.

Acest proiect unic în istorie face parte din programul Artemis, prin care NASA intenţionează să trimită astronauţi pe Lună, urmând ca până în 2028 să se atingă o prezenţă umană durabilă. Echipa de cercetări industriale a companiei Nokia aproximează că lansarea rețelei 4G va avea loc la sfârșitul lui 2022.

Nokia a arătat că reţeaua 4G îi va ajuta pe astronauți să efectueze o serie de activităţi, cum ar fi apelurile de voce şi video, trimiterea de date şi descărcarea de conținut. Compania intenţionează să lanseze ulterior şi o reţea 5G pe Lună.

Potrivit NASA, „sistemul 4G ar putea asigura comunicaţii lunare la distanţe mari, viteză mai mare şi ar oferi mai multă siguranţă decât sistemele actuale”.

Acordul dintre NASA și Nokia este o victorie pentru compania finlandeză, care a concurat cu Huawei şi Ericsson pentru contractele 5G. De asemenea, acordul survine în timp ce operatorii de telecomunicaţii încearcă să convingă oamenii să treacă la 5G, care oferă viteze mai mari de descărcare şi o latenţă mai redusă.

Citește și Joburi SF care vor deveni obișnuite în următoarele decenii.

Sursă foto