Noua criza financiară va fi mai gravă decât cea din 2008 Actual

Noua criza financiară va fi mai gravă decât cea din 2008

Economiștii, care au prezis criza globală din 2008, spun că economia mondială este încă o dată în pericol. O nouă criză economică ar putea lovi și va fi mai severă și mai de durată decât ultima, care a avut loc în urmă cu 10 ani.

Aceasta este opinia mai multor specialiști în domeniu, care au prezis colapsul economic din 2008, început oficial odată cu falimentul băncii Lehman Brothers, a patra bancă de investiții a Statelor Unite la acea vreme, și care a ajuns să afecteze toate țările din lume.

Ann Pettifor, economist și autor al unor lucrări științifice în care a anticipat încă din 2006 venirea marii crize financiare mondiale, crede că economia globală este din nou în pericol din cauza datoriilor uriașe pe care le au companiile. Ea a declarat pentru televiziunea Sky News că datoria globală este acum de trei ori mai mare decât nivelul PIB-ului mondial.

„În mod firesc, datoria nu va putea fi plătită și va veni un moment în care aceasta va declanșa următoarea criză. Vedem cum companiile, care au împrumutat sume mari de bani cu niște dobânzi foarte mici, au acumulat datorii și implicit dobânzi care continuă să crească”, a adăugat Pettifor. Ea spune că Marea Britanie este „vulnerabilă” la o nouă criză din cauza volatilității economice provocate de Brexit și de viitoarea ieșire a țării din Uniunea Europeană.

„Avem un PIB național de 20 de trilioane de dolari, însă o datorie de 21 de trilioane de dolari. Datoria noastră națională crește cu 1 trilion de dolari în fiecare an”, este de părere Tom Russo, fostul director al Lehman Brothers. „Continuăm să le promitem oamenilor lucruri fără a fi siguri că putem și să plătim pentru ele. Va deveni tot mai greu de rezolvat o astfel de problemî”, a adăugat acesta, care, în prezent, este partener în cadrul companiei Gardner Russo & Gardner.

 (sursă foto: brookings)