Ieri vă spuneam că greul abia începe, iar azi vă arătăm ce e de făcut. Deși pare mai degrabă un scenariu apocaliptic, cu o carantină totală anunțată de autorități, lucrurile se pot rezolva. Desigur, acest proces va fi unul de durată, dar, vorba cântecului, nici Roma nu a fost construită într-o singură zi.
Așadar, ce e de făcut pentru o societate bolnavă, săracă, depresivă și blocată din toate punctele de vedere? Nu prea multe, credem noi, dar dacă învățăm să aplicăm corect puținele soluții pe care le avem la îndemână, avem o șansă să ne îndulcim amarul. Cât de cât, măcar.
Ce e de făcut?
În primul rând, trebuie să învățăm să luptăm. Panica și depresia sunt cei mai mari inamici ai noștri în astfel de momente. Este de preferat să conștientizăm situația, să strângem din dinți și să începem să reclădim, oricât de grea ni s-ar părea situația. Fără luptă și un plan bine pus la punct, riscăm să ne afundăm în probleme până nu mai vedem lumina.
Apoi, trebuie să înțelegem că ajutându-i pe ceilalți, ne ajutăm pe noi. Economia trebuie să repornească de undeva, iar noi o putem ajuta să își revină mai repede. Dar cum putem face asta mai exact? Iată câteva răspunsuri:
– mergem mai des la piață și la buticul de la colț și mai puțin la Mega, Carrefour sau la marile lanțuri de hypermarketuri;
– ne tundem la frizeria din spatele blocului, la „nea Tudorel” și la „tanti Coca” și mergem mai rar la saloanele mari, care oricum se bucură de clienți;
– mâncăm mai rar în mall și mergem din când în când la restaurantele/cârciumile de cartier când avem posibilitatea;
– mergem să alergăm la sala din cartier decât să plătim abonamente premium la marile lanțuri de centre de fitness;
– cumpărăm produse românești, de la fructe și legume, la bere, șervețele și haine;
– citim mai mulți autori români;
– mergem la filme românești mai des;
– punem pauză o lună de la Netflix sau HBO GO și ne abonăm la TIFF Unlimited;
– ascultăm muzică românească pe Youtube și Spotify;
– cumpărăm bilete la teatru și la evenimente sportive când avem posibilitatea…
Cu siguranță că aceasta nu este o soluție magică, care ne va readuce peste noapte acolo unde ne aflam la sfârșitul anului trecut. Dar, dacă vom aplica cât mai mulți aceste măsuri și vom conștientiza importanța capitală a acestora, vom grăbi mult lucrurile în direcția cea bună.