Noul documentar românesc – „Regele Mihai: Drumul către casă” Actual

Noul documentar românesc – „Regele Mihai: Drumul către casă”

Conform Historia, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, History Channel va difuza filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă”. Premiera va avea loc pe data de 24 octombrie, de la ora 21:00, cu o zi înainte de aniversare.

„Folosind un interviu inedit cu Regele, înregistrat în 2003 și mărturii din partea celor care i-au fost alături în timpul exilului, precum și din partea membrilor familiei Regelui, vă spunem o poveste despre greutățile insuportabile și reîntoacerea în patria sa”, a afirmat producătorul executiv John M. Florescu.

Naratorul filmului documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” este însuși Marcel Iureș, unul dintre cei mai mari actori de teatru și film.

Documentarul vine ca o continuare a producției „Războiul regelui” („Regele care l-a păcălit pe Hitler”), care a avut premiera în anul 2016.

„Suntem bucuroși să prezentăm o nouă producție locală publicului HISTORY Channel din România, în special după feedback-ul foarte bun dat primului documentar devotat fascinantei povești de viață a Regelui Mihai și, desigur, filmului lui John Florescu despre Regina Maria, una din producțiile cele mai iubite de telespectatorii români ai HISTORY Channel. Suntem nerăbdători să oferim mai multe narațiuni axate pe personalitățile și evenimentele semnificative din istoria României”, a declarat Izabella Wiley, Director General A+E Networks Europa Centrală și de Est.

„Regele Mihai: Drumul către casă” a fost filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția. Prezintă viața tumultoasă, provestea tragică a exilului. Va cuprinde interviuri cu familia Regelui și cu cei apropiați, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016, înainte de retragerea sa din viața publică. De asemenea, sunt introduse înregistrări din arhiva de familie filmate chiar de Regele Mihai. Aceste documente au fost recent desecretizate din arhivele Securității și CIA.

Printre personalitățile cu renume care au contribuit la acest film documentar se numără profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris și Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. De asemenea, parte din film este și jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Citește și Regina-Mamă Elena: o copilărie tragică și o căsătorie eșuată.

Sursă foto