Oamenii de știință au descoperit „gena anxietății” în creier Actual

Oamenii de știință au descoperit „gena anxietății” în creier

Oamenii de știință au descoperit „gena anxietății” în creier și modalitatea naturală de a o opri.

Cercetătorii au reușit să identifice în creierul șoarecilor  „gena anxietății” și  modul natural de a o opri, fapt care ar putea duce la noi tratamente pentru tulburările de anxietate.

Spre deosebire de oamenii sănătoși care experimentează doar în anumite condiții îngrijorare sau teamă, persoanele cu tulburări de anxietate experimentează aceste sentimente în mod regulat și adesea fără un motiv identificabil.

Medicamentele pot ameliora simptomele de anxietate, dar pentru că nu știm cu adevărat ce se întâmplă în creierul persoanelor cu anxietate, găsirea medicamentului potrivit sau a combinației de medicamente potrivite care ameliorează problema poate dura o bună perioadă de timp.

Pentru a înțelege ce se întâmplă în creier, o echipă de cercetători din Marea Britanie a indus unor șoareci de laborator, timp de 6 ore un răspuns puternic la stres și apoi a analizat la nivel molecular creierul rozătoarelor.

Acest lucru a dus la descoperirea unor niveluri crescute de cinci microARN-uri (miARN) – molecule mici, dar nu în amigdală, regiunea creierului implicată în anxietate. Când cercetătorii s-au uitat mai atent la aceste miARN-uri care au atins cele mai înalte niveluri, miR-483-5p, au văzut s-a suprimat expresia genei Pgap2. Această suprimare pare să amelioreze stresul și să reducă destul de mult anxietatea.

„MiARN-urile sunt gata strategic pentru a controla condiții neuropsihiatrice complexe, cum ar fi anxietatea”, a spus co-autorul cercetării, Valentina Mosienko. Mecanismele moleculare și celulare folosite pentru a regla rezistența la stres au fost până acum, în mare măsură, necunoscute.

Dacă cercetările ulterioare validează descoperirea acestei gene a anxietății din creierul uman, se vor putea dezvolta și modalități naturale de a regla anxietatea. Aceasta înseamnă că în viitorul apropiat o să putem avea un tratament eficient pentru persoanele care suferă de tulburări de anxietate.

Calea miR483-5p/Pgap2 identificată în acest studiu, a cărei activare exercită efecte de reducere a anxietății, oferă un potențial imens pentru dezvoltarea de terapii anti-anxietate pentru afecțiuni psihiatrice complexe la oameni susține Mosienko.

Citește și Lucrurile pe care e bine să le facem imediat după masă pentru a ne menține sănătatea.

Sursa foto