Chiar dacă erau cei mai buni în domeniile în care activau, geniile istoriei aveau obiceiuri ciudate.
Thomas Edison

Una din ciudățeniile lui era metoda prin care își selecta colaboratorii. Edison le cerea să mănânce în față lui supă. Cei care adăugau sare înainte de a încerca supa erau excluși imediat. Scopul era să-i elimine pe cei care aveau prejudecăți.
De asemenea, Edison nu le permitea angajaților săi să doarmă toată noaptea. El era un practicant al somnului „polifazic”, dormind perioade scurte de câteva ori pe zi pentru a fi mai productiv iar toți cei care colaborau cu el trebuiau să se adapteze la stilul lui de viață.
Honoré De Balzac

A-l numi un simplu iubitor de cafea ar fi mult prea puțin. Era literalmente dependent de cafea. Se știe că a ajuns să bea până la 50 de căni de cafea pe zi în timp ce scria The Human Comedy. În 1830 a publicat un articol despre cafea într-un jurnal francez, în care a scris:
„Cafea îți alunecă în stomac și simți imediat o emoție generală. Apoi ideile încep să se miște pe câmpul de luptă ca batalioanele unei mari armate și bătălia are loc. Amintirile vin în galop, purtate de vânt.”
Agatha Christie

În ciuda publicării a 66 de romane polițiste și a 14 colecții de povestiri, marea scriitoare nu a avut niciodată un birou. De exemplu, ea a scris romanul „Murder on the Orient Express” într-o cameră de hotel. Avea obiceiul să scrie în locurile în care îi veneau ideile. În bucătărie, în dormitor sau chiar pe stradă. Iar când compunea romanele, de obicei, ea descria mai întâi scena crimei cu toate detaliile, abia apoi se gândea la personaje și la acțiune.
Nikola Tesla

Stahanovismul său era la proporții extrem de ridicate.
*Stahanovism – este vorba despre munca exagerată.
Tesla muncea până la 20 de ore pe zi și dormea doar 4 ore. Acest obicei l-a făcut să aibă un colaps mental când avea doar 25 de ani. După recuperarea, și-a continuat stilul de viață excesiv fără întrerupere până la bătrânețe. În plus, avea două preferințe majore. Îi plăceau femeile supraponderale și avea o pasiune pentru bijuterii, în special perle.
Sigmund Freud

Părintele psihanalizei și al neuroștiinței moderne este adesea portretizat cu un trabuc între degete. Aceasta nu este o coincidență. A fost un înrăit fumător până când un doctor prieten de-al lui l-a avertizat că fumatul atâtor trabucuri poate provoca o aritmie cardiacă periculoasă.
Freud a încercat apoi să se lase de fumat, dar fără rezultat. Această încercare a dus însă la depresie severă. Tutunul nu era singurul său „viciu”. Îi plăcea să de asemenea să consume cocaină, sau să o prescrie pentru pacienții săi. Substanță pe care nu a ezitat să o numească „magică”. În apărarea sa, însă, se poate spune că în 1884, efectele ei toxice nu au fost pe deplin înțelese. Cocaina a fost interzisă în Statele Unite în 1922.
Albert Einstein

În copilărie, Einstein a avut dificultăți de vorbire care i-a îngrijorat destul de mult pe părinții săi. Această dezvoltare mai lentă decât alți copii i-a oferit mai multe oportunități de a observa elementele fundamentale ale vieții, cum ar fi spațiul și timpul. Einstein a manifestat adesea un comportament ciudat. Șoferul său, Stanley Cohen, a scris în cartea sa „Timpul meu cu Einstein” că mergea adesea cu el să privească păsările. În aceste excursii, lui Einstein i-ar fi plăcut să cânte piese de Mozart la vioara sa.
Citește și Infracțiunea cumplită a unui doctor, care nu a fost niciodată tras la răspundere