Oubliette, una dintre cele mai groaznice invenții ale umanității Actual

Oubliette, una dintre cele mai groaznice invenții ale umanității

Termenul oubliette provine din verbul francez, oublier, care înseamnă „a uita”. Este una dintre cele mai groaznice invenții ale umanității, iar bine-cunoscuta metodă de tortură era mortală și devastatoare din punct de vedere psihologic.

Oubliette pare a fi, la prima vedere, o simplă temniță subterană în care erau ținuți prizonierii. Dar e mult, mult mai rău decât atât. Are o trapă sus în tavan care este singură cale de intrare și de ieșire. Este poziționată atât de sus încât prizonierii să nu poată ajunge la ea.

Numele de oubliette vrea să arate tocmai faptul că gardienii închisorii uitau pur și simplu de prizonierul care era băgat în această „celulă”. Prizonierii rămâneau astfel acolo, neavând nicio șansă de scăpare. Aceștia mureau pur și simplu de sete și de foame. Nimeni nu mai deschidea ușa din tavan până nu mureau. Prizonierii, aveau de multe ori și alte schelete acolo cu ei. Existau oubliette în care spațiul era extrem de mic încât, cei închiși acolo, nu se puteau întinde, ci doar stăteau în picioare.

Pe lângă schelete, adesea, temnița era parțial inundată, plină de șobolani sau conținea chiar fecale sau urină. Uneori există în interiorul lor și bucăți de pământ mai înalte. Acestea nu făceau altceva decât să înrăutățească tortura. Claustrofobia și faptul că ieșirea este chiar deasupra ta, și că nu există nicio șană de ieșire – era suficient pentru a înnebuni pe oricine.

Foarte mulți oameni au rămas îngroziți când au văzut cât de departe poate merge omenirea pentru a provoca durere semenilor. Dacă n-am fi fost atât de ocupați să ne ucidem și să ne torturăm unii pe alții, și am fi depus efort în lucruri mai importante, am fi reușit astăzi, cu brio să eradicăm multe boli sau poate chiar să populăm planetele din jurul nostru.

Citește și Infracțiunea cumplită a unui doctor, care nu a fost niciodată tras la răspundere.

Sursa foto