Paris a declarat război poluării și interzice autoturismele diesel Business

Paris a declarat război poluării și interzice autoturismele diesel

Paris are reputația unui oraș al culturii și frumuseții, dar aglomerația, bulevardele sufocate de trafic și poluarea i-au mai știrbit din aură, relatează BBC. Primarul capitalei, Anne Hidalgo, a transformat poluarea și problemele de mediu într-un punct-cheie în administrarea orașului. Strategia ei este de a reduce numărul mașinilor vechi din oraș și de a scăpa de autoturismele diesel, în timp ce încurajează utilizarea mijloacelor de transport alternativ.

Aceste măsuri nu sunt foarte populare în rândul motocicliștilor și chiar în cel al politicienilor din regiunea capitalei. Cu toate acestea, de-a lungul Europei, Paris ar putea deveni un model demn de urmat pentru celelalte capitale care se confruntă cu astfel de probleme.

Până acum, au fost interzise în centrul orașului toate autoturismele fabricate înainte de 1997, între orele 8 dimineața și 8 seara. De asemenea, ma;inilea diesel fabricate înainte de 2001, au fost și ele interzise, iar de anul viitor se vor confrunta cu aceleași restricții mașinile diesel de fabricație pre 2005.

Potrivit unui studiu publicat în anul 2016 de agenția națională de sănătate din Franța, poluarea aerului este responsabilă pentru 48.000 de decese pe an pe tot teritoriul țării.

sursa foto: reuters.com