Piața muncii în Europa: Femeile câștigă în medie cu 15% mai puțin decât bărbații Actual

Piața muncii în Europa: Femeile câștigă în medie cu 15% mai puțin decât bărbații

Piața muncii din Europa este încă marcată de inegalități pe bază de gen. Astfel, femeile câștigă în medie cu 15% mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă, relatează Digi24. La nivelul pozițiilor de management, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei, iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților

Țările cu cele mai mari discrepanțe pe piața muncii

Anumite țări din Europa prezintă discrepanțe majore pe piața muncii între bărbați și femei. Prin urmare, în fruntea clasamentului se situează Estonia. Aici femeile câștigă cu până la 22% mai puțin decât bărbații, informează Euronews. În Austria, Cehia, Germania și Slovacia diferențele salariale dintre femei și bărbați sunt de aproximativ 20%.

Luxemburg se află la polul opus, având discrepanțe de 1,4% între cele două sexe. În acest clasament România ocupă o poziție favorabilă, diferențele între bărbați și femei fiind de 2,2%.

Comisia Europeană propune soluții pentru eliminarea diferențelor

Comisia Europeană dorește să elimine, sau cel puțin să diminueze diferențele salariale dintre cele două sexe. Prin urmare, propune oferirea accesului la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru aceeași muncă.

Propunerea prezentată se axează pe două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori, precum şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.

Citește și Angela Merkel a anunțat un plan de relaxare în cinci pași a restricțiilor anti COVID

Sursă foto