Pisicile vor fi interzise într-un oraș din Noua Zeelandă Magazin

Pisicile vor fi interzise într-un oraș din Noua Zeelandă

Autoritățile din Omaui, un oraș mic din Noua Zeelandă, propun să scape definitiv de pisicile domestice. Consiliul Regional al orașului Omaui este din ce în ce mai interesat de conservarea speciilor native de animale de pe teritoriul țării. Tocmai pentru a proteja aceste specii, soluția ar fi eliminarea pisicilor domestice. Conform The Guardian, planul autorităților prevede sterilizarea, microciparea şi înregistrarea tuturor pisicilor din regiune. În plus, în cazul în care o pisică domestică va muri, stăpânul nu va mai avea voie să își ia altă felină.

Managerul operațiunilor de biosecuritate, Ali Meade, susține că dacă acest proiect va intra în vigoare, mediul înconjurător va fi mult mai îmbunătățit.

„Noi nu urâm pisicile dar ne-ar plăcea să îi vedem responsabili pe oamenii care dețin animale de companie. Aici nu este locul cel mai bun pentru pisici”, a declarat John Collins, de la Omaui Landcare Trust, pentru Newshub.

Sunt pisicile un pericol pentru speciile rare?

Dezbaterea cu privire la combaterea pisicilor pentru a proteja ecosistemele nu este unică pentru Omaui. De mult timp, oamenii de știință din domeniul conservării au avertizat despre impactul pisicilor asupra păsărilor și asupra sistemului ecologic global. Pisicile au fost clasate printre cele 100 de cele mai rele specii invazive non-native din lume, relatează BBC.

Dr. Marra a declarat că în jurul lumii, dispariția a 63 de specii este legată de expansiunea populațiilor de pisici. Se estimează că, în fiecare an, pisicile din SUA ucid până la patru miliarde de păsări și 22 de miliarde de mamifere. Problema este mult mai accentuată în zonele cu ecosisteme foarte sensibile, cum ar fi Noua Zeelandă.

Localitatea Omaui, situată în capătul sudic al Insulei de Sud, este o zonă importantă de conservare a speciilor sălbatice și trebuie protejată. Speciile sălbatice dispar rapid din Noua Zeelandă din cauza pisicilor care atacă diverse păsări sau reptile. Printre speciile native care se află în pericol se numără și pasărea kiwi, specie emblematică pentru Noua Zeelandă, care trebuie reintrodusă în sălbăticie.

(sursă foto: Wired.com)