Premierul interimar al Noii Zeelande, Winston Peters, a acuzat Australia de copierea steagului țării sale, spunându-i conducătorului țării vecine să-și facă propriul design, informează CNN.
„Avem acest drapel de mult timp. Australia l-a copiat și ar trebui să îl schimbe, pentru a onora faptul că noi am fost primii care au venit cu acest design”, a declarat Peters. Un sondaj realizat de New Zealand Herald a arătat că 62% dintre respondenți sunt de aceeași părere cu premierul și îl susțin.
Winston Peters îl înlocuiește pe premierul Jacinda Ardern în timpul concediului de maternitate. Premierul interimar neo-zeelandez este cunoscut pentru discursul său direct și lipsit de diplomație.
Asemănări între cele două steaguri
Steagurile sunt într-adevăr similare. Ambele au steagul Marii Britanii în colțul din stânga sus și simbolul Crucii de Sud. Ambele steaguri au un fundal albastru. Drapelul Noii Zeelande este cu 50 de ani mai vechi decât cel al Australiei și a fost adoptat în 1902. Steagul australian datează din 1954, după ce a trecut prin trei schimbări din 1901 până în 1954, informează The Guardian.
Încercarea de a schimba design-ul drapelului
Cu doi ani în urmă, guvernul Noii Zeelande a cheltuit 26 de milioane de dolari pentru desfășurarea unui referendum privind schimbarea drapelului Noii Zeelande. În cele din urmă, 56,6% dintre votanți au optat pentru a se menține modelul actual, în timp ce 43,2% au votat pentru un nou design care avea o ferigă de argint, realizat de Kyle Lockwood. Bill English, viceprim-ministrul din acea vreme, a declarat că a existat un „proces democratic robust” care le-a permis cetățenilor „să discute despre cine suntem și cum dorim să fim reprezentați pe scena mondială”.
Cele două drapele au fost confundate de multe ori la evenimentele publice. La inceputul acestui an, nouă rețele au folosit grafica steagului Noii Zeelande pentru a decora un pavilion în timpul sărbătorilor de Ziua Australiei. În timpul unei prezentări de medalii la Jocurile Olimpice de la Rio, steagurile celor două țări au fost schimbate din greșeală.
(sursă foto: The Guardian)