Povestea impresionantă a Tamarei Buciuceanu-Botez Magazin

Povestea impresionantă a Tamarei Buciuceanu-Botez

Tamara Buciuceanu-Botez este un nume sonor în România, în special pentru iubitorii de teatru și film. Profesoara de matematică din serialul „Liceenii”, a împlinit anul 90 de ani anul acesta.

Actrița s-a născut la Tighina, Republica Moldova, în anul 1929. Ea a avut trei frați și o soră, Iulia Buciuceanu, una dintre cele mai mari cântăreațe de operă din țara noastră.

O legendă a teatrului românesc

Supranumită „Doamna comediei românești”, Tamara Buciuceanu și-a început drumul profesional în 1948, când a început cursurile la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași. După trei ani, ea se mută în București, unde urmează în continuare Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică până la finalizarea studiilor, în anul 1952.

„Tamara Buciuceanu este un animăluţ aparte. Nu există o altă Tamara pe lume pe care să o cunosc eu. Tamara este de un temperament ce depăşeşte posibilităţile trupeşti, dă pe dinafară, cum se spune, şi atât de puternic, încât asta îţi ia ochii. Datorită faptului că are şi talent şi mai dispune şi de o expresivitate anume, acest temperament devine frescă. Tamara nu este normalul nostru. Ea dă în foc ca laptele, iese din oală”, mărturisea actorul Marin Moraru în cartea sa ”Suntem ceea ce sunt amintirile noastre”.

A jucat în peste 25 de filme, rolul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria îndrăgită „Liceenii”. De asemenea, nu a lipsit de pe scena de teatru, având roluri importante în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Deși acum nu mai joacă, ea se poate mândri cu o carieră de succes de peste 60 de ani.

https://www.youtube.com/watch?v=bp79FEbRBZ4
Tamara Buciuceanu-Botez în „Liceenii”

Talentul ei nu a trecut neobservat, TVR Media lansând un DVD în 2006 cu toate aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală – Teatrul Odeon (fostul Giulești), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Național sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chirița. Și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animații și în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu’ pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României’ în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la TIFF Cluj-Napoca.

„Tot ce am făcut, am făcut cu dăruire şi cu dragoste pentru meserie, pentru că fără asta nu se poate”, a declarat actrița.

Scurt moment „Coana Chirita” interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez

Drama trăită de Tamara Buciuceanu-Botez

În spatele succesului pe plan profesional, Tamara Buciuceanu a trăit o tragedie, moartea soțului ei. Ea a fost căsătorită cu Alexandru Botez, un medic anestezist, care a fost singurul bărbat pe care l-a iubit. Tragedia s-a întâmplat acum 23 de ani, iar ea a rămas singură, neavând copii.

Pe soţul meu l-am cunoscut prin intermediul unei bune prietene, Graţiela. Mi-a spus că este un om serios, care sigur o să-mi placă. Şi aşa a fost! Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul. De un timp mă întristez când mă gândesc la cei care puteau să mai stea lângă mine şi nu mai sunt: soţul, fratele, cumnatul, colegii cu care am împărţit scena. Nu o să-i uit niciodată şi mă rog ca Dumnezeu să îi aşeze acolo sunt sunt cei drepţi”, a declarat actrița pentru revista Taifasuri.

Tamara Buciuceanu s-a retras din teatru și duce o viață liniștită și retrasă, departe de ochii lumii. Din cauza problemelor de sănătate, nu a mai ieșit din casă de doi ani, cu excepția evenimentului dedicat celebrării celor 65 de ani de carieră, petrecut în urmă cu câteva luni.

Sursă foto